ACTUEEL

Dijksma trekt 14 miljoen euro uit voor tegengaan zelfdoding op spoor

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) trekt 14 miljoen euro uit voor extra maatregelen om zelfdodingen op het spoor tegen te gaan. Dijksma meldt donderdag dat proeven met hekken, antiloopmatten en borden die verwijzen naar 113 Zelfmoordpreventie een behoorlijk effect hebben gehad.

Volgens haar hebben de maatregelen geleid tot een afname van 30 tot 40 procent van het aantal dodelijke incidenten op proeflocaties. De aanpak wordt daarom ook op andere plekken langs het spoor voortgezet. ProRail ontwikkelt bovendien maatregelen voor overwegen, waar veel zelfdodingen plaatsvinden. Het gaat daarbij onder meer om cameratoezicht op afstand.

Ieder jaar plegen zo'n tweehonderd mensen zelfmoord op het spoor. Naast de tragedies voor alle betrokkenen, zorgt het jaarlijks ook voor ongeveer een miljoen vertraagde reizen. De kosten voor spoorbedrijven en de reiziger bedragen bij elkaar opgeteld 63 miljoen euro.

Veel tijd

Dijksma schrijft in een brief aan de Tweede Kamer verder dat het veel tijd kost om een zelfdoding op het spoor af te handelen. Het is daarom de bedoeling dit terug te brengen van ongeveer 2,5 uur naar 1,5 uur.

Dat moet onder meer mogelijk worden door treinen en het spoor sneller te reinigen en de mensen die een rol spelen bij de afhandeling sneller ter plekke te krijgen. Ook camera's aan de voorkant van treinen kunnen een bijdrage leveren. Die registreren wat er is gebeurd, wat het onderzoek naar de toedracht vereenvoudigt. Nieuwe treinen van de NS zijn standaard uitgerust met zo'n camera. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jacob Wijnia

16 mei 2017

Mooi, minder zelfdodingen op het spoor. Maar verminderen zelfdodingen nu ook? Of vinden deze nu plaats op andere plekken? Het lijkt op dweilen met de kraan open terwijl de kraan steeds verder opengaat. Wie draait de kraan eens dicht(er)? Wie gaat op zoek naar het verhaal achter de zelfdoding? Wie start met preventie van zelfdoding? Die 14 miljoen had ook daar voor gebruikt kunnen worden.

Top