ACTUEEL

Stop Benchmark ROM spant kort geding aan tegen SBG

Stop Benchmark ROM stapt naar de rechter om Stichting Benchmark GGZ (SBG) te dwingen de verwerking van gegevens van ggz-patiënten te staken. Volgens Stop Benchmark ROM verwerkt SBG de gegevens in strijd met de wet.

Een groep patiënten, psychiaters, verpleegkundigen en psychologen verzet zich al maanden tegen de werkwijze van de SBG. Privacygevoelige informatie wordt op grote schaal verstrekt zonder toestemming van de patiënt voor iets waar hij niets aan heeft, stelt Stop Benchmark ROM. De petitie waarin de betrokkenen oproepen een einde te maken aan de "geldverslindende, zinloze en bureaucratische praktijk" is inmiddels ondertekend door ruim 6700 mensen.

De SBG stelt dat haar werkwijze voldoet aan de privacywetgeving omdat de gegevens gepseudonimiseerd worden aangeleverd, waardoor de gegevens niet tot een individuele patiënt te herleiden zijn. Echter, Stop Benchmark ROM stelt dat de SBG voldoende andere zogeheten indirect identificerende gegevens ontvangt, zoals postcodegebied en geboortejaar. Stop Benchmark ROM wil dan ook SBG de gegevensverwerking helemaal staakt. De organisatie stapt om die reden naar de kort geding-rechter in Utrecht, waar de zaak op 13 juli op de rol staat.

Privacy-regelgeving

Het is onduidelijk of de aanlevering van gegevens aan SBG voldoet aan de privacy-regelgeving, die strenger is geworden na een uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP onderzoekt momenteel dan ook of de werkwijze van de SBG voldoet aan de regels. Vanwege de onduidelijkheid over de verwerking van gegevens adviseerde GGZ Nederland haar leden afgelopen maart om te stoppen met het delen van ROM-data met SBG.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top