ACTUEEL

Gebruik anticonceptiepil Diane-35 is ingeperkt

De maatregelen om het gebruik van Diane-35 terug te dringen, hebben gewerkt. Het middel wordt in de meeste gevallen voorgeschreven aan de juiste patiëntengroep en zelden in combinatie met een andere anticonceptiepil. Dit schrijft het Algemeen Dagblad.

Anticonceptiepillen van de derde en vierde generatie hebben een verhoogd risico op trombose en embolie. In 2013 ontstond ophef toen bleek dat sommige vrouwen mogelijk zijn overleden door het slikken van Diane-35, die weliswaar alleen mag worden voorgeschreven als middel tegen ernstige acne en overbeharing, maar ook wordt gebruikt voor anticonceptie.

Diane-35 is in Nederland in 2014 uit het basispakket geschrapt. Bovendien heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen de waarschuwingen aangescherpt, extra voorlichtingsmateriaal ontwikkeld en heeft het CBG een checklist ontwikkeld om trombose tijdig te herkennen.

Juiste patiëntengroep

De maatregelen hebben gewerkt, blijkt volgens het AD uit onderzoek van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Diane-35 wordt in de meeste gevallen voorgeschreven aan de juiste patiëntengroep. De meeste vrouwen die het middel krijgen, weten dat er een verhoogd risico op trombose is. Bovendien wordt de pil zelden voorgeschreven in combinatie met een ander anticonceptiepil.

Het gebruik van risicovolle anticonceptiepillen is volgens de krant “drastisch gedaald” van 180 duizend in 2012 naar 44 duizend in 2015. Dit komt vooral doordat veel minder vrouwen Diane-35 gebruiken. Waren het in 2011 nog om ruim 161 duizend, drie jaar later slikten nog geen 13 duizend vrouwen Diane-35.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top