ACTUEEL

NZa doet aangifte tegen ggz-instelling

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangifte gedaan van vermeende valsheid in geschrifte en/of oplichting door een ggz-instelling. De instelling heeft een e-mail van de NZa zodanig aangepast dat het lijkt of de zorgautoriteit vindt dat de instelling declaratieregels niet overtreedt.

De NZa noemt de instelling niet bij naam, maar schrijft wel dat de zorgverlener onlangs in het nieuws kwam "omdat zij onder meer yoga, meditatie en massages wilde declareren als onderdeel van een psychiatrische behandeling". Op basis van deze beschrijving zou de NZa kunnen doelen op de nieuwe aanbieder Cura Clinics, voorheen bekend als Vitalis, waar de Volkskrant in mei een artikel over schreef.

Vertrouwen van zorgverzekeraars

Na de publicatie van het kritische artikel over de ggz-instelling "in een landelijk dagblad" verzocht de instelling de NZa haar te helpen het vertrouwen van zorgverzekeraars terug te winnen door te stellen dat zij correct declareert. De toezichthouder ging niet op dit verzoek in en liet de instelling per e-mail weten niet te bemiddelen.

Vervolgens heeft de commercieel directeur van de zorgaanbieder deze e-mail van de NZa vermoedelijk aangepast. Met de aangepaste e-mail lijkt de directeur een factoringsbedrijf ervan te willen overtuigen dat de NZa vindt dat de instelling de regelgeving niet overtreedt, iets dat in de originele mail van de zorgautoriteit niet aan de orde komt. Het factoringsbedrijf heeft hierover contact opgenomen met de NZa, waardoor de vermeende vervalsing aan het licht is gekomen.

De NZa laat weten geen toestemming te hebben gegeven om de inhoud van de e-mail aan te passen en die versie te gebruiken als een bericht van de zorgautoriteit. De NZa staat niet achter de inhoud hiervan en heeft aangifte gedaan bij de politie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top