ACTUEEL

Apotheken in Tynaarlo staken inzameling medicijnafval

Apotheken in het Drentse dorp Tynaarlo stoppen met de inzameling van medicijnafval. Ze betalen jaarlijks grote bedragen voor de afvoer van het afval, terwijl dit eigenlijk een taak van de gemeente is.

Dat meldt apothekersorganisatie KNMP woensdag.

Volgens KNMP is de gemeente ondanks herhaaldelijke pogingen niet bereid gevonden om afspraken te maken met de apotheken in Tynaarlo. Tynaarlo is naast Coevorden de enige gemeente in Drenthe die apothekers niet ondersteunt bij het inzamelen van medicijnafval.

In juni berichtte Binnenlands Bestuur dat nog altijd ruim een kwart van de Nederlandse gemeenten weigert apothekers te vergoeden voor het door hen vrijwillig ingezamelde medicijnafval. Dit terwijl staatssecretaris Dijksma, gesteund door een Kamermeerderheid, vorig jaar ondubbelzinnig aangaf dat de inzameling een gemeentelijke taak is. 

Illegale dump

KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent waarschuwde destijds dat door het weigerachtige optreden van gemeenten de kans toeneemt dat apothekers de kosten voor inzameling (enkele duizenden euro’s per apotheek per jaar) niet meer voor hun rekening willen nemen en stoppen met inzamelen, zoals nu het geval is in Tynaarlo. Op die manier kan medicijnafval via illegale dump door burgers in het oppervlaktewater te belanden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

John Klooster

10 augustus 2017

Als je het artikel zo leest dan zou je verwachten dat de gemeente Tynaarlo inzake inzameling medicijnen de regels aan haar laars lapt. Inzameling is volgens het artikel namelijk een taak van de gemeente en veel gemeenten in Nederland weigeren volgens de apothekersorganisatie KNMP hiervoor een vergoeding te betalen aan de apothekers. Nu is het zo dat inwoners van de gemeente Tynaarlo hun medicijnen (gratis) als Klein Chemisch Afval (KCA) kunnen inleveren bij de milieustraat. Daarmee voldoet de gemeente Tynaarlo naar alle waarschijnlijkheid aan de wet. Of alle burgers in staat zijn om naar de milieustraat te komen is echter maar de vraag

Top