ACTUEEL

Kwart gemeenten weigert kosten medicijnafval

Ruim een kwart van de gemeenten weigert nog altijd apothekers te vergoeden voor het door hen vrijwillig ingezamelde medicijnafval. Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van nieuw onderzoek van apothekersorganisatie KNMP.

Bij een eerdere meting in 2016 bleef 45 procent van de gemeenten nog in gebreke. Nu is dat 26 procent: zo’n negentig gemeenten. KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent wijst er in Binnenlands Bestuuur op dat staatssecretaris Dijksma, gesteund door een Kamermeerderheid, vorig jaar ondubbelzinnig aangaf dat de inzameling een gemeentelijke taak is. Door het weigerachtige optreden van gemeenten neemt volgens hem de kans toe dat apothekers de kosten voor inzameling (enkele duizenden euro’s per apotheek per jaar) niet meer voor hun rekening willen nemen en stoppen met inzamelen. Op die manier kan medicijnafval via illegale dump door burgers in het oppervlaktewater te belanden.

Opvallend is dat vooral het zuiden het laat afweten, in Limburg zelfs meer dan 70 procent van de gemeenten. Ook grote steden als Eindhoven en Maastricht houden de hand op de knip. In Zeeland vergoedt meer dan de helft van de gemeenten (56 procent) de apothekers niet.

De KNMP ziet bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weinig urgentie om op te treden. Volgende week woensdag staat het onderwerp wederom op de agenda van een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top