Vastgoed

Bouwers weigeren nieuw RIVM-pand te bouwen

Strukton, Heijmans en Hurks weigeren te beginnen met de bouw van het RIVM-gebouw totdat overeenstemming is bereikt over de meerkosten van de vertraging. Dit schrijft Cobouw.

De nieuwbouw van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Utrecht werd stilgelegd in 2016 omdat het ontwerp niet voldeed aan trillingseisen die gelden voor laboratoriumruimten. In juni werd bekend dat de bouw nog meer vertraging oploopt omdat de aannemer, een consortium van Strukton, Heijmans en Hurks, het niet eens is met het Rijk over de financiële afwikkeling van maatregelen tegen trillingen in het gebouw.

Een speciale arbitragecommissie heeft inmiddels een bindende uitspraak gedaan, waarover de partijen onderhandelen, volgens Cobouw. Zolang er geen overeenstemming is bereikt over de meerkosten, weigeren Strukton, Heijmans en Hurks te beginnen met de bouw. Onduidelijk is hoe hoog de meerkosten precies zijn. Strukton en Heijmans hebben respectievelijk 18 miljoen euro en 10 miljoen euro opzij gelegd, en Hurks een onbekend gedrag.

Grote meerkosten

Het is de bedoeling dat het pand wordt opgeleverd in 2021, drie jaar later dan in eerste instantie was afgesproken. In het gebouw komen kantoren en laboratoria van het RIVM en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Het oude pand van het RIVM in Bilthoven is intussen verkocht, maar kan worden gehuurd door het instituut. Ook daar zijn volgens Cobouw grote meerkosten mee gemoeid.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top