Vastgoed

Nieuwbouw RIVM vertraagd vanwege trillingskwestie

De nieuwbouw van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op universiteitscomplex De Uithof in Utrecht loopt verdere vertraging op. De aannemer en het rijk zijn het niet met elkaar eens over de financiële afwikkeling van maatregelen tegen trillingen in het gebouw. Dat meldt het AD.

In 2016 kwam de nieuwbouw stil te liggen omdat het ontwerp niet aan trillingseisen van laboratoriumruimten voldeed. Verkeer in de buurt van het gebouw zou teveel trillingen kunnen veroorzaken. Met een aantal aanpassingen aan het ontwerp, waaronder extra palen in de grond en zwaardere fundering, voldoet het ontwerp inmiddels wel aan de eisen. Maar over de kosten van de extra maatregelen is nog geen overeenstemming bereikt, aldus het AD.

Oplossing

Een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf laat aan de krant weten in gesprek te zijn met de aannemer, het consortium SHH, een samenwerkingsverband tussen Strukton, Hurks en Heijmans. "De technische oplossing van het probleem is er, maar de financiële nog niet." Hij wil niet zeggen om welk bedrag het gaat. "Dat is onderdeel van de besprekingen. Bovendien gaat het daar juist om: welke kosten horen er wel bij en welke niet." 

In 2011 werd besloten dat het RIVM van Bilthoven naar de Uithof in Utrecht zal verhuizen. Onderdeel van de nieuwbouw is een nieuw stralings- en microbiologielab, het grootste in Nederland. Ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen komt in het nieuwe pand. Het is onduidelijk wanneer de bouw van start zal gaan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top