ACTUEEL

RIVM verhuist naar Utrecht

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verhuist van Bilthoven naar het Utrecht Science Park op universiteitscomplex De Uithof in Utrecht. De verhuizing maakt deel uit van een uitbreiding van het sciencepark waarmee in totaal 1 miljard euro is gemoeid.

Met de nieuwbouw voor het RIVM verhuizen in 2018 een kleine 1500 RIVM-medewerkers naar Utrecht. Onderdeel van de nieuwbouw is een nieuw stralings- en microbiologielab, het grootste in Nederland. Volgens de betrokken partijen krijgen innovatie en efficiency een impuls door de verhuizing. Ook verbetert de samenwerking tussen de universiteit, het UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht en het RIVM. Het ministerie van VWS heeft daarnaast plannen om enkele onderdelen, zoals het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, in de nieuwbouw onder te brengen.

DBFMO

De nieuwbouw is volgens VWS de eerste Publiek Private Samenwerking (PPS) voor een overheidsgebouw met gespecialiseerde laboratoria in Nederland. De start van de Europese aanbesteding staat gepland voor het tweede kwartaal van 2012. De aanbesteding wordt uitgevoerd door de Rijksgebouwendienst. VWS wil bouw, financiering, onderhoud en exploitatie volgens het DBFMO-principe in handen van één private partij leggen.

Sloop

VWS verwacht eind 2013 een voorkeursbieder te kunnen aanwijzen. Parallel hieraan start eind 2012 de sloop van het Wentgebouw op De Uithof. Dit uit 1974 stammende gebouw voldoet niet langer aan de huidige huisvestingseisen voor kantoren en hoogwaardige laboratoria. Begin 2015 is de kavel bouwrijp.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top