ACTUEEL

KWF steekt 42 miljoen euro in nieuw kankeronderzoek

KWF Kankerbestrijding trekt in totaal 42 miljoen euro uit voor 73 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten. De projecten beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding: verbeterde opsporing van kanker, nieuwe innovatieve behandeltechnieken en betere nazorg voor kankerpatiënten.

De 42 miljoen euro gaat naar verschillende fasen van kankerbestrijding. KWF ondersteunt 26 projecten (11 miljoen euro) om behandeling en het opsporen van kanker te verbeteren. 38 Projecten (21 miljoen euro) richten zich op fundamenteel onderzoek, dus over het ontstaan van kanker. Een voorbeeld daarvan is het project van professor Sjaak Neefjes van het Leids Universitair Medisch Centrum, die het mogelijke verband tussen voedselvergiftiging en darmkanker onderzoekt.

Voor het eerst gaat er volgens KWF structureel geld naar projecten die de meest recente ontdekkingen in de praktijk brengen. Zo hebben zorgverleners en patiënten de beschikking over de nieuwste behandelmethodes en inzichten die uit onderzoek zijn verkregen.

Daarnaast komt er geld beschikbaar voor infrastructurele initiatieven. Hierbij gaat het om voorzieningen die ondersteuning bieden aan het oncologische onderzoek in Nederland, bijvoorbeeld het aanleggen van databases en biobanken voor grootschalige dataverwerking en -analyse. In deze categorie komt 9 miljoen euro beschikbaar voor 7 projecten. Zo slaan onderzoekers uit Groningen en Maastricht de handen ineen om een landelijke IT-infrastructuur op te zetten voor protonenbestraling: een nieuwe, gerichtere vorm van radiotherapie.

Alpe d'HuZes

Vanuit het Alpe d’HuZes/KWF-fonds wordt bijna 9 miljoen euro aan kankeronderzoek besteed. Dit bedrag komt ten goede aan 22 projecten, waaronder tien Bas Mulder Awards voor jonge, talentvolle onderzoekers en acht Unieke Hoogrisicoprojecten voor baanbrekende onderzoeksideeën. Een voorbeeld van zo’n Uniek Hoogrisicoproject is het ‘cancer on a chip’-onderzoek van Dik van Gent van het ErasmusMC. Hij gaat geneesmiddelen testen in kleine apparaatjes gevuld met kweekvloeistof, waaraan dunne plakjes tumorweefsel toegevoegd kunnen worden. Deze chips moeten het mogelijk maken om voor elke patiënt te bepalen of een behandeling zal aanslaan of niet.

Samen met Pink Ribbon kent KWF bovendien ruim een miljoen euro toe aan twee nieuwe projecten op het gebied van borstkankeronderzoek. Zo ontwikkelt Flora van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut een model om voor elke borstkankerpatiënt het risico op hart- en vaatziekten na behandeling vast te stellen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top