Finance

Ziekenhuizen knippen Havenziekenhuis op

Ziekenhuizen knippen Havenziekenhuis op

Vier Rotterdamse ziekenhuizen willen delen van de zorgtaken van het Havenziekenhuis overnemen. Een van de vier, het Franciscus Gasthuis en Vlietland, vroeg onlangs om goedkeuring van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Verzoeken Maasstad Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis liggen nog bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Over het voortbestaan van het Havenziekenhuis, een dochteronderneming van het Erasmus MC, bestaan al enige tijd zorgen. Het bestuur meldde in mei van dit jaar een negatief resultaat van 4,8 miljoen euro over 2016. Het bestuur sprak van een structureel verlies. Het eigen vermogen was ook bijna 30 miljoen in de min geraakt.

Op 14 augustus meldde het Havenziekenhuis dat er na verkenning van verschillende plannen er één levensvatbaar plan over was: overname van delen van de zorg door meerdere andere ziekenhuizen in Rotterdam. "Delen van de zorg verhuizen mét artsen en medewerkers naar andere ziekenhuizen: Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis", zo is op de website van het Havenziekenhuis te lezen.

Intentieovereenkomst

Met alle betrokken ziekenhuizen is nu een intentieovereenkomst getekend. Daarbij worden de ziekenhuizen verantwoordelijk voor bepaalde specialismen op de Havenziekenhuis locatie. Zowel voor de poliklinische zorg daar, als de aansluiting op vervolgzorg in hun eigen ziekenhuis.

De aanvragen om zorg te mogen overdragen aan de andere ziekenhuizen zijn verzonden naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De aanvraag voor overdracht van zorg naar het Franciscus Gasthuis & Vlietland is door de NZa inmiddels goedgekeurd. Het Franciscus en Vlietland kon zo als eerste de ACM eveneens om goedkeuring vragen.

De aanvragen voor overheveling naar het Maasstad Ziekenhuis en het IJsselland Ziekenhuis bij de NZa lopen nog.

Tropen- en ouderengeneeskunde

Op deze manier moet de poliklinische zorg en de toegang tot vervolgzorg behouden blijven voor het centrum van Rotterdam en blijven ook de specialisaties in Tropen- en Ouderengeneeskunde bestaan.

Artsen en medewerkers van de poliklinieken blijven voorlopig op de huidige locatie aan de Maasboulevard/ Haringvliet. In de toekomst kan dat ook een andere locatie in het centrum van Rotterdam worden. Het is de bedoeling dat medewerkers van de verpleegafdelingen en operatiekamers overgaan naar de partnerziekenhuizen.

Begin juli is een principe-akkoord bereikt over het sociaal plan voor de medewerkers van het Havenziekenhuis, mede dankzij de inspanningen van de partnerziekenhuizen. De ledenraadpleging van de vakbonden op 13 juli is positief verlopen, aldus het Havenziekenhuis.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top