ACTUEEL

KNMP wil aanpassing wet medicijngebruik in het verkeer

Gebruikers van medicinale opiaten, amfetaminen en cannabis lopen sinds 1 juli het risico op een boete of rij-ontzegging als zij deelnemen aan het verkeer. Een nieuwe speekseltest van de politie signaleert de medicijnen als drugs. Apothekersorganisatie KNMP heeft bij de ministers van Infrastructuur en Milieu (IenM) en Veiligheid en Justitie (VenJ) aangedrongen op een oplossing.

De aangescherpte Wegenverkeerswet wet wijkt af van het verkeersdeelname-advies van de KNMP. In dat advies staat dat gebruikers na twee weken gebruik weer veilig kunnen autorijden, tenzij bijwerkingen dat in de weg staan. Maar de wet maakt geen uitzondering voor bestuurders die de middelen medicinaal gebruiken. Ook niet als ze aan de politie een medische verklaring kunnen overleggen.

De KNMP heeft IenM en VenJ gevraagd een uitzondering te maken voor patiënten die de stoffen om medische redenen, dus als geneesmiddel gebruiken. Ook pleit de apothekersorganisatie voor uitstel van handhaving tot een structurele oplossing is gevonden.

Oplossing

Volgens de KNMP heeft het ministerie van IenM toegezegd op zoek te gaan naar een oplossing voor de kwestie. Tot die oplossing er is, blijft de nieuwe wetgeving van kracht. Patiënten die de voornoemde medicatie gebruiken, lopen bij een controle het risico op een boete en ontzegging van de rijbevoegdheid.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top