Finance

Consumentenbond pleit voor openbaarmaking tarieven

De Consumentenbond roept de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op om actie te ondernemen zodat de tarieven van ziekenhuiszorg openbaar worden. Daarnaast vraag de organisatie de zorgautoriteit om een toezegging dat per 1 januari 2018 de gecontracteerde tarieven voor dat jaar van alle zorgverzekeraars openbaar zijn.

De Consumentenbond was recent aanwezig bij een bestuurlijk overleg over transparantie van gecontracteerde ziekenhuisprijzen. In een brief aan Marian Kaljouw, de voorzitter van de raad van bestuur van de NZa, schrijft directeur Bart Combée: "De resultaten van dit overleg stelden mij zeer teleur. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen lijken niet bereid via gemeenschappelijke afspraken invulling te geven aan de ook door de minister geformuleerde wens tot transparantie van deze tarieven."

Als de gezamenlijke afspraken inderdaad niet op korte termijn te realiseren vallen, dan verzoekt Combée de NZa over tot het opstellen van regelgeving om transparantie over de tarieven af te dwingen. Hij wijst erop dat in november 2016 minister Schippers (VWS) aan de NZa de opdracht gaf om een traject te ontwerpen voor stapsgewijze openbaarmaking van alle prijsgegevens in de ziekenhuiszorg. "Ondertussen zijn we bijna een jaar verder en de resultaten tot nu toe stellen mij zeer teleur."

Eigen risico

Volgens de Consumentenbond is het nu voor consumenten onmogelijk een keuze te maken voor een voordeligere zorgaanbieder en worden zij regelmatig verrast door de hoogte van de rekening. Dit zou bij veel patiënten problemen veroorzaken. "De plannen om het eigen risico te verhogen vergroten het belang van transparantie van de tarieven nog."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top