Finance

OM eist drie jaar cel voor fraude met pgb's

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een 61-jarige man uit Almere ervan voor ruim 128 duizend euro te hebben gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten (pgb's). Het OM eiste woensdag voor de rechtbank in Lelystad drie jaar gevangenisstraf tegen de verdachte.

De man fungeerde voor een aantal mensen in zijn omgeving als boekhouder en beheerde voor hen de pgb-budgetten. De officier verdenkt hem ervan in 2015 en 2016 bij het beheer van deze budgetten gefraudeerd te hebben of dat te hebben geprobeerd. 

Met behulp van de digitale inloggegevens van zijn cliënten voerde de verdachte via 'Mijn pgb' niet-bestaande zorgverleners op en vulde hij onjuiste adressen en rekeningnummers in. De betalingen sluisde hij door naar zijn eigen rekening en rekeningen waar hij de beschikking over had. Ook liet hij zogenaamde verantwoordingsvrije bedragen aan zichzelf uitkeren door handtekeningen van de pgb-houders te vervalsen, aldus het OM.

Argwaan

De zaak kwam aan het licht nadat een argwanende cliënt van de man de politie inlichtte. De verdachte heeft na zijn aanhouding in maart 2016 vijfenhalve maand in voorlopige hechtenis gezeten.

De strafeis van drie jaar cel is mede gebaseerd op het feit dat de man al eerder is veroordeeld voor fraude. De officier van justitie rekent het hem aan dat hij opnieuw de fout in is gegaan. Behalve de celstraf eist het OM terugbetaling van het onrechtmatig verkregen bedrag van ruim 128 duizend euro.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top