Finance

Zalm: geen verandering in zorgtoeslag

De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet zijn niet van plan iets te veranderen in de zorgtoeslag. Informateur Gerrit Zalm heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Donderdag drongen meerdere partijen aan op informatie hierover, nadat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie eerder hadden laten weten het eigen risico in de zorg niet te willen verhogen. Volgens de Miljoenennota zou dat volgend jaar wel omhoog gaan.

Zalm schrijft aan Kamervoorzitter Khadija Arib dat de formerende partijen "voor zover mij bekend'' geen andere wijzigingen in petto hebben in de genoemde regelingen dan in de Miljoenennota staan. De onderhandelingen in de formatie zijn nog bezig, aldus de informateur. "Ik zal u in mijn eindverslag berichten over de uitkomsten hiervan."

Het zelfde geldt voor huurtoeslagen, het kindgebonden budget en vergelijkbare regelingen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

22 september 2017

Wederom een gemiste kans om van het huidige eigen risico een regeling te maken die:
* aanmerkelijk socialer is;
* effectiever is in het remmen van overmatig zorgvraaggedrag:
* niet de bijwerking heeft dat een verwijzing door de huisarts niet opgevolgd wordt om financiële redenen.

Door middel van redelijke eigen bijdragen voor - alleen - zelfverwezen/zelfvoorgeschreven zorg. Zoals daar zijn: bezoek aan de spoedeisende hulp, de huisartsenpost en de huisarts, zonder terugkom- of (terug)verwijsbrief van een arts. Door daar bijv. respectievelijk € 30 tot € 60, € 15 tot € 30 en € 5 tot € 10 voor te vragen wordt dat overmatig zorgvraaggedrag geremd, terwijl (terugkom)bezoek dat nodig wordt geacht door een arts geheel vergoed blijft.

Voor het gehele verhaal, zie https://gezondezorg.org/eigen-bijdragen.

Top