ACTUEEL

Regionale traumazorg vermindert overlijdenskans

Sinds slachtoffers van ongevallen niet meer naar het dichtstbijzijnde maar naar het meest geschikte ziekenhuis in de regio worden gebracht, is de kans op overlijden van patiënten met zestien procent gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht in de eigen regio. Het ziekenhuis heeft dit dinsdag bekend gemaakt.

Regionale traumacentra

De regionale traumazorg is landelijk ingevoerd in de periode 2003-2005. Ambulancepersoneel beslist op basis van richtlijnen of een patiënt naar een gewoon ziekenhuis gaat of, bij zeer ernstige verwondingen, naar een van de elf regionale traumacentra in Nederland. Dat laatste is nodig in vijf tot tien procent van de gevallen.

Analyse traumagevallen

De onderzoekers van het UMC Utrecht hebben bijna 70.000 traumagevallen in de regio Utrecht geanalyseerd, voor en na de invoering van de regionale traumazorg. Uit de analyse blijkt dat de sterftekans met zestien procent is gedaald.

Meer plek in traumacentra

Dat komt volgens de wetenschappers doordat de traumacentra nu meer plek hebben voor de zwaarste gevallen, waarvoor zij ook speciaal toegerust zijn. Bovendien komen patiënten voor wie dat nodig is, sneller in een traumacentrum terecht, omdat de beslissing daarover in de nieuwe situatie al in de ambulance wordt genomen.

Situatie Nederland

Volgens de onderzoekers betekenen de resultaten van hun studie waarschijnlijk dat in heel Nederland traumaslachtoffers minder vaak overlijden in het ziekenhuis. Zij houden evenwel een slag om de arm, omdat zij alleen onderzoek hebben gedaan in de regio Utrecht. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top