ACTUEEL

Eén koerier voor de huisarts

Vanaf 1 februari komt er nog maar één koerier voor de deur van de huisartsen in de regio Rijnmond. Eerstelijns zorgverleners en zelfstandige behandelcentra in deze regio Rijnmond kunnen nu gebruik maken van de gecombineerde dienstverlening van het Pathologie Centrum Eerstelijn (PCE) en Star-Medisch Diagnostisch Centrum (Star-MDC). Beide partijen tekenden 14 januari een samenwerkingsovereenkomst waarmee zij hun krachten op het gebied van pathologiediagnostiek en logistiek bundelen.

Samenwerking PCE en Star-MDC

Voordelen

Voor het totale pakket aan diagnostisch onderzoek kan de arts nu bij één loket terecht. Weefselmonsters hoeven niet meer apart te worden opgestuurd, maar worden op aanvraag opgehaald door één koerier. Daarnaast heeft de arts slechts met één formulier voor alle aanvragen te maken en krijgt hij of zij binnen vijf dagen een elektronisch verslag. Groot voordeel voor arts en patiënt is bovendien dat in geval van een afwijkende uitslag er direct telefonisch contact met de huisarts wordt opgenomen.

Nu de verzekeraars een adequaat tarief hebben bepaald voor kleine chirurgische ingrepen, zoals het verwijderen van huidvormsels en moedervlekken, is dit een welkome aanvulling op het dienstenpakket in de eerste lijn. Niet alleen voor de artsen, juist de patiënt plukt er de voordelen van als hij of zij door de eigen huisarts kan worden behandeld. Geen wachttijden en prettig dichtbij, ook voor de vervolgafspraken. De kosten liggen in de eerste lijn bovendien 75% lager dan in het ziekenhuis.

Ondernemerschap

Bestuursvoorzitter Thijs Veerman van Star-MDC en directeur Jurgen Woerdman van PCE verwachten veel van de samenwerking. Woerdman: “Dit is nu een samenwerkingsverband in de zorg dat de politiek zo graag wil: echt ondernemerschap, dat ook nog eens de kwaliteit van de zorgverlening ten goede komt."

PCE

Stichting Pathan verricht al ruim veertig jaar histologie- en cytologieonderzoek voor vijf ziekenhuizen in de regio Rijnmond. Onlangs heeft Pathan een aparte organisatie opgericht; het Pathologie Centrum Eerstelijn (PCE). In het eigen laboratorium worden cel- en weefselmateriaal, zoals een verdachte moedervlek, onderzocht en gediagnosticeerd door een team van twaalf pathologen. De huisarts neemt het weefsel- of celmateriaal zelf bij de patiënt af.

Star-MDC

Star-MDC beschikt over een uitgebreid logistiek netwerk van negentig locaties in de regio Rijnmond en een koerierdienst die dagelijks langs de huisartsen- en verloskundigenpraktijken rijdt om materiaal af te leveren en monsters op te halen. Star-MDC is het Medisch Diagnostisch Centrum dat al ruim zestig jaar bloedafname, klinisch-, chemisch- en microbiologisch laboratoriumonderzoek en functieonderzoek verzorgt ten behoeve van patiënten van huisartsen en verloskundigen in de regio Rijnmond. Ook worden op verzoek van huisartsen trombose-, diabetes- en astma/COPD-patiënten begeleid. Pathologiediagnostiek zat nog niet in het dienstenpakket van Star-MDC.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top