ACTUEEL

Blockchain doet intrede in de zorg

Blockchain doet intrede in de zorg

Blockchainspecialist Ledger Leopard heeft in opdracht van Zorginstituut Nederland een gecertificeerde blockchaintoepassing ontwikkeld, waarmee medische informatie veilig kan worden opgeslagen en uitgewisseld. Met de lancering van Mijn Zorg Log is de eerste werkende en juridisch gecertificeerde blockchaintoepassing in de zorg een feit.

Volgens Peter Snaterse van Zorginstituut Nederland kan blockchain het zorgveld op zijn kop zetten. “Van blockchain wordt gezegd dat het de grootste technologische innovatie is sinds de komst van internet. Vanuit het Zorginstituut wilden we weten: is dit echt zo? Wat kan een nieuwe technologie als blockchain betekenen voor de zorg? En welke gevolgen heeft dit voor eerder gemaakte afspraken en uitgangspunten voor gegevensuitwisseling in de zorg? Met het bouwen van Mijn Zorg Log - een blockchainoplossing aan de hand van de praktijkcasus van Appie, een fictieve burger met een zorgvraag - hebben we ontdekt dat blockchain de wereld op zijn kop kan zetten. Administratieve processen zijn efficiënter in te richten en de burger krijgt echt regie over zijn eigen zorggegevens. Blockchain geeft de mogelijkheid om de burger nog meer centraal te stellen.”

Blokchain is een cryptografische internet technologie die is gebaseerd op een decentraal gedistribueerde database. Dit zorgt er voor dat een blokketen te kraken noch te censureren is. Om die reden is blockchain bij uitstek geschikt voor de opslag en uitwisseling van gevoelige medische informatie. Volgens de betrokkenen is Mijn Zorg Log baanbrekend op het gebied van privacy. Door de inbreng van advocatenkantoor Pels Rijcken zijn tientallen juridische eisen in kaart gebracht en direct vertaald in het bouwwerk. Mijn Zorg Log voldoet daarmee aan wet- en regelgeving en is, voor zover bekend, de eerste blockchain die juridisch is getoetst.

Het eerste juridische certificaat voor een blockchain oplossing in de zorg werd op 28 september in ontvangst genomen door Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top