ACTUEEL

'Test elke man boven de 55 jaar op prostaatkanker'

Mannen boven de 55 jaar moeten zich minimaal een keer per twee jaar laten testen op prostaatkanker. Prostaatkankerstichting.nl wil dat huisartsen cliënten uit de doelgroep periodiek een check door middel van een bloedproef gaan aanbieden. De stichting start in het eerste kwartaal van 2018 een voorlichtingscampagne om dit pleidooi onder de aandacht te brengen, meldt De Stentor.

Het vroegtijdig herkennen van een prostaattumor vergroot de overlevingskansen van de patiënt doordat de kans op uitzaaiingen lager is dan bij een vergevorderde prostaatcarcinoom, aldus de stichting. Naast het regelmatig testen pleit de organisatie voor concentratie van de behandeling van prostaatkanker in vijf tot tien gespecialiseerde ziekenhuizen, zodat de ervaring en deskundigheid daar toeneemt.

MRI

Ook maakt Prostaatkankerstichting.nl zich hard voor het diagnosticeren van prostaatkanker met inzet van MRI-scans. Nu wordt bij mannen met een sterk verhoogde PSA-waarde in hun bloed door een uroloog weefsel weggenomen uit de prostaat. De kans dat deze werkwijze een juiste diagnose oplevert is te laag, meent de Prostaatkankerstichting.nl. De stichting is met verzekeraars in gesprek over het inzetten van meer MRI-apparatuur, aldus De Stentor.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top