ACTUEEL

'Gemeenten moeten artsen betrekken bij aanpak mensenhandel'

Gemeenten moeten artsen betrekken bij de aanpak van mensenhandel, stelt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in een donderdag verschenen rapport. Volgens de rapporteur komt de helft van de medische professionals in contact met slachtoffers, terwijl artsen nog nauwelijks worden getraind om met deze situaties om te gaan.

Artsen kunnen in een vroeg stadium het verschil maken. "In één zaak was een slachtoffer zeventien keer met verwondingen bij diverse artsen geweest, en toch was er niet één arts die de uitbuiting en mishandeling signaleerde.''

Artsenorganisatie KNMG ziet de noodzaak in van meer alertheid op mensenhandel en de rol die artsen kunnen spelen. De organisatie gaat met de aanbevelingen aan de slag, maar tekent wel aan dat slachtoffers zeer moeilijk te herkennen zijn. Zij zijn bang voor eventuele gevolgen en willen soms niet geholpen willen worden, of ze zien zichzelf niet als slachtoffer. "Artsen krijgen in hun carrière maar zelden en misschien zelfs nooit met deze problematiek te maken", aldus KNMG.

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) laat in een reactie op het rapport weten te willen bijdragen aan de strijd tegen mensenhandel. Ties Eikendal, voorzitter van de NVSHA: "Artsen in het algemeen, maar zeker ook Spoedeisende Hulpartsen, zouden altijd alert moeten zijn op sporen van mishandeling, al dan niet in samenhang met mensenhandel. We zullen nagaan op welke manier we extra aandacht voor dit belangrijke onderwerp in ons scholings- en nascholingsprogramma kunnen geven."

De organisatie FairWork werkt met Soa Aids Nederland aan nieuwe aanbevelingen voor mensen in de medische wereld om signalen te herkennen. Daarnaast moet volgens Romaike Zuidema van FairWork ook buiten prostitutie worden gekeken. Zij noemt als voorbeeld een Poolse werknemer, die blijft doorlopen met een wond aan zijn been. Als de man de arts vertelt dat hulp vragen niet mocht, dan kan dat een signaal zijn van mensenhandel. "Als je dat als zodanig herkent, kun je doorvragen", aldus Zuidema.

Zorgwekkend

Volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen laten Nederlandse gemeenten het te vaak afweten bij de aanpak van mensenhandel. Meer dan een derde (35 procent) van de gemeenten heeft geen idee of mensenhandel voorkomt. Hoe kleiner de gemeente, hoe vaker het aan zicht ontbreekt. Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer-Vermeulen noemt dit zorgwekkend.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de zorg en opvang van slachtoffers. "Bovendien kunnen zij slachtoffers van mensenhandel signaleren en met gemeentelijke bevoegdheden daders aanpakken. Toch geeft ruim 95 procent van de gemeenten aan geen specifiek beleid over mensenhandel te hebben'', aldus Dettmeijer-Vermeulen. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top