Finance

Verzekeraars betalen onder protest hoger tarief verloskundigen

Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis betalen verloskundigen vanaf 1 januari het maximumtarief dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hanteert. Dat bevestigt Zilveren Kruis na berichtgeving van de beroepsvereniging van verloskundigen KNOV.

De zorgverzekeraar ontkent echter dat de partijen het eens zijn geworden over de tarieven, zoals eerder ook in dit artikel werd vermeld. "De verzekeraars zijn het nog steeds niet eens met de hoogte van het tarief. Daar loopt ook een bezwaarschrift van de zorgverzekeraars bij de NZa voor", zo laat een woordvoerder van Zilveren Kruis weten. "Omdat verloskundigen geen contract wilden tekenen moesten zorgverzekeraars om te voldoen aan hun zorgplicht wel maximale tarieven gaan betalen.

'Achterstallig onderhoud'

In de afgelopen periode moesten nieuwe contracten worden gesloten voor 2018. Dat ging moeizaam. De zorgverzekeraars wilden het maximumtarief niet betalen, terwijl verloskundigen het oude tarief veel te laag vonden. Zij zagen zich hierin gesteund door een tariefonderzoek van de NZa, waaruit bleek dat het tarief de afgelopen jaren 'achterstallig onderhoud' had gekend. Een groot deel van de verloskundigen besloot zelfs helemaal af te zien van een contract met Zilveren Kruis af te zien. Dat leidde tot een waarschuwing van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), omdat collectieve boycots niet zijn toegestaan.

De KNOV maakt nu bekend dat Zilveren Kruis op 27 oktober het grootste deel van de praktijken met een addendum op het contract 2017/2018 het NZa-maximumtarief voor 2018 biedt. Zilveren Kruis maakt een uitzondering bij 19 praktijken. De reden daarvoor is niet duidelijk, zo is te lezen op de site van de KNOV. CZ en Menzis volgden begin november met een nieuw aanbod met het NZa-maximumtarief. VGZ bood reeds het NZa-maximumtarief, aldus de KNOV.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top