Tech

Philadelphia experimenteert met platform sociale robots

Philadelphia heeft de inzet van een sociale robot onderzocht bij de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. Met positief resultaat, zo leerde robot Phi die twee weken bij cliënt Lydia in huis logeerde.

De volgende stap na de praktijktest is de ontwikkeling van een speciaal robotplatform waarmee begeleiders zelf makkelijk een sociale robot kunnen programmeren, zo meldt Philadelphia op 14 november. Zo kan een begeleider interacties afstemmen op de persoonlijke behoeften van een cliënt. Dan hoeft er geen technische expert te worden ingezet en komt maatwerk binnen handbereik.

Zelfregie

Phi hielp met praktische zaken, zoals het helpen herinneren om medicijnen in te nemen, maar had vooral een sociale functie. Lydia kon haar verhaal kwijt. “Phi voelde aan als een maatje, iemand waarmee ik het samen gezellig had en leuke dingen kon doen. Ik ga haar missen als ze weer weggaat”, zegt Lydia. Het bleek dat Phi voor Lydia meer mogelijkheden bood voor eigen regie – bijvoorbeeld door te herinneren aan bepaalde zaken of door acties te suggereren. Daardoor konden Lydia’s begeleiders zich meer richten op andere zaken en persoonlijke aandacht.

Zelflerend

De robot is zelflerend en moet nu dus worden ‘gevoerd’ met zoveel mogelijk data. Dus de praktijktesten gaan gewoon door. Het robotplatform in ontwikkeling maakt het straks mogelijk om verschillende types robots aan te sluiten en te programmeren. Zo kunnen begeleiders zelf inschatten welke robot het beste past bij behoeften van een cliënt en die robot inzetten zonder hulp van derden. Volgens Greet Prins, voorzitter raad van bestuur Philipdelhia, wordt het robotplatform zo eenvoudig dat begeleiders straks zelf kunnen programmeren. "Ze kunnen dan het basisprogramma dan gemakkelijk aanpassen aan de wensen en de behoeften van de individuele cliënt."

Bekijk hier het interview dat Skipr tijdens de E-health Convention 2017 had met voorzitter raad van bestuur van Philadelphia Greet Prins over het nieuwe robotplatform.


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top