Finance

Omzet praktijken zorgverleners in tien jaar vijftig procent hoger

De omzet van praktijken van zorgverleners is tussen 2005 en 2015 met 50 procent toegenomen. Tandartsen, huisartsen, medisch specialisten en fysiotherapeuten behaalden de meeste omzet. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Tandartsen namen de laatste jaren 28 procent van de omzet, oftewel opbrengsten uit zorgprestaties, voor hun rekening. De huisartsen en medisch specialisten ieder een kwart. Fysiotherapeuten zijn goed voor een aandeel van 14 procent.

De praktijken zagen hun rendement de laatste jaren afnemen, constateert het CBS. Oefentherapeuten behaalden de afgelopen tien jaar het hoogste rendement van alle typen praktijken. Het resultaat kwam bij deze groep boven de 60 procent uit. Tandartsen scoren gemiddeld het laagst qua rendement: 34 procent.

Zorguitgaven

De totale zorguitgaven stegen in deze periode met 41 procent, tot 94,4 miljard euro. De uitgaven voor tandartsen, huisartsen en fysiotherapeuten vormen 7 procent van het totaal. De stijgende zorguitgaven zijn onder meer het gevolg van de vergrijzing en prijsstijgingen, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen tegen de NOS. "Er is veel innovatie in de zorg. Er komen betere behandelmethodes, er wordt steeds meer IT gebruikt, ook bij operaties. Dat is niet gratis."

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top