ACTUEEL

GGZ Nederland bindt strijd aan met regelgekte

Onder het motto: 'Minder regelgekte, meer zorg' start GGZ Nederland een campagne die ervoor moet zorgen dat de administratieve rompslomp in de sector vermindert. Inzet is het aantal regels te halveren en de tienduizenden mensen met psychische problemen de juiste zorg te geven.

Hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg zijn volgens GGZ Nederland dagelijks 33 procent van hun tijd kwijt aan administratieve handelingen. Een psycholoog is regelmatig meer tijd kwijt aan administratie dan aan de behandeling zelf, zo wordt er verzucht. De leuzen 'De patiënt terug op één' en 'Niet meer tureluur van de factuur' zijn dan ook twee van de nieuwe uitgangspunten die hulpverleners ertoe moet aanzetten het over een andere boeg te gooien, aldus GGZ Nederland.

Controle

Volgens de brancheorganisatie voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg moeten zorgaanbieders laten zien dat zij goede zorg bieden, en hoort controle daar bij. "Maar door een stapeling van eisen en protocollen is het papierwerk nu boven mensenwerk komen te staan."

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) noemt het een goede zaak dat de GGZ zelf aan de slag gaat om onnodige regels te verminderen. Hij wil snel met GGZ Nederland verder praten over deze ambities. "Ik wil dat alle mensen die elke dag zo hard werken in de GGZ maximaal tijd hebben voor mensen die zorg nodig hebben. En dat zij minimale tijd kwijt zijn aan papieren en formulieren", aldus Blokhuis. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

17 november 2017

En dat had al een naam: Lean.
En dat schrapt geen regels of protocollen, maar begint met te doen wat je vakmanschap je ingeeft, en dan pak je er een protocol of regel bij als dat je vakmanschap helpt. En alleen dan.
En als je daar mee bezig bent, ontdek je dat dat protocol net iets beter kan dan het beschreven is en pas je dat aan.
Dat is continu verbeteren. En dan wordt je elke dag beter dan je al was in plaats van klem te zitten tussen andermans onzin.

Top