ACTUEEL

'Behandel depressie met psychotherapie én hersenstimulatie'

Psychiaters en psychologen moeten meer samenwerken in de behandeling van mensen met depressie. Onderzoekers hebben aangetoond dat een combinatie van hersenstimulatie met psychotherapie effectiever werkt dan een van de beide behandelingen afzonderlijk.

De onderzoekers van neuroCare Nederland hebben hun resultaten onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Brain Stimulation. Zij deden onderzoek bij 196 patiënten.

Effect

Na ongeveer 20 behandelingen is er een positief effect bij tweederde van de patiënten, bij meer dan de helft (56 procent) is depressie volledig verdwenen, met 65 procent blijvend effect bij follow-up na een half jaar. Bij de afzonderlijke behandelingen liggen de scores op 30 tot 40 procent.

Praten en pillen

Van de combinatie ‘praten en pillen’ was dit effect al bekend, maar in de praktijk zijn het vaak aparte behandeltrajecten waarbij zowel een bezoek aan de psychiater voor de medicatie als de psycholoog voor de psychotherapie noodzakelijk is. Bij de magnetische hersenstimulatie (rTMS) in combinatie met psychotherapie is het voordeel dat de psychotherapie tegelijkertijd plaatsvindt met de hersenstimulatie, uitgevoerd door dezelfde therapeut. Dit leidt dus tot een efficiëntere, maar vooral effectievere behandeling voor behandelresistente depressie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top