Finance

Albert Schweitzer ziekenhuis maakt kwaliteitsafspraken met VGZ

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) sluit met zorgverzekeraar VGZ een meerjarencontract waarin afspraken over kwaliteit en doelmatigheid zijn opgenomen.

VGZ geeft het ziekenhuis een vaste vergoeding voor de jaren 2018 tot en met 2020. Het ziekenhuis krijgt daardoor ruimte voor het verbeteren en waar mogelijk terugdringen van zorg en voor patiëntvriendelijker werken, zo laat de organisatie weten.

"Tot nu toe onderhandelden wij elk jaar over het budget in het daarop volgende jaar. Dat gaf ons slechts zekerheid voor één jaar”, licht bestuursvoorzitter Peter van der Meer van het ASz toe. “Het budget was gebaseerd op een bepaald volume zorg. Dat stimuleert een ziekenhuis niet om te streven naar het terugdringen van de ‘klandizie’. Maar intussen wil iedereen wel graag dat de kosten van zorg binnen de perken blijven."

Het nieuwe contract biedt meer ruimte voor zorg op afstand. Nu keert de zorgverzekeraar pas uit wanneer een patiënt voor een eindgesprek of uitslag op het spreekuur is geweest. Vanaf volgend jaar mag een uitslag ook worden besproken via telefoon, e-mail of e-consult.

VGZ heeft vertrouwen in de nieuwe werkwijze, omdat ASz "duidelijk inzet op het verbeteren van de kwaliteit van zorg". Volgens Marcel Meijer, strategisch innovatiemanager van VGZ, leidt dat tot betere zorg voor patiënten, tegen lagere kosten.

VGZ is bij het ASz de grootste zorgverzekeraar, goed voor circa de helft van de totale opbrengsten. De meerjarenafspraak heeft dan ook een waarde van circa 400 miljoen euro.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top