Finance

'Snel meer duidelijkheid over duur medicijn Spinraza'

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) hoopt dat binnen enkele weken meer duidelijk wordt over het voorlopig beschikbaar komen van het dure medicijn Spinraza voor een kleine groep patiënten. Dat heeft hij woensdag laten weten, na een gesprek met fabrikant Biogen.

Het middel Spinraza, een medicijn voor mensen met de zeldzame spierziekte SMA, is tot de Nederlandse markt toegelaten, maar wordt nog niet door verzekeraars vergoed. Het Zorginstituut, een van de belangrijkste adviseurs van de minister, is momenteel de effectiviteit van het medicijn aan het wegen. Zo'n beoordeling duurt doorgaans enkele maanden.

Bruins riep de fabrikant eerder al op het middel beschikbaar te stellen aan SMA-patiënten. De gesprekken die de minister de komende weken hierover met Biogen voert, staan los van pogingen om Spinraza in het basispakket te krijgen. Die komen daarna, benadrukt Bruins.

Octrooiwet

Bruins benadrukte woensdag in een debat zich te willen verzetten tegen "absurde prijzen" voor medicijnen. Samen met het ministerie van Economische Zaken wil hij kijken naar de octrooiwet, die farmaceuten in staat stelt hoge prijzen voor hun medicijnen te vragen.

Ook wil hij uitzoeken in hoeverre apothekers zelf medicijnen voor individuele patiënten kunnen bereiden, en om die manier onwillige farmaceuten kunnen omzeilen. Bruins wil hierbij "de grenzen opzoeken". (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top