ACTUEEL

Opnieuw levenslang voor 'medicijnmoorden'

De 27-jarige George H. heeft maandag in hoger beroep in de zaak van de Amsterdamse 'medicijnmoorden' opnieuw levenslange gevangenisstraf gekregen. Volgens het gerechtshof in Amsterdam staat vast dat H. in 2013 twee jonge Dominicanen heeft vermoord door hen een dodelijke hoeveelheid spierverslappende middelen in te spuiten.

Kort daarvoor had de verdachte overlijdensrisico-, levens- en uitvaartverzekeringen van samen ongeveer een half miljoen euro op hun namen afgesloten, met zichzelf en zijn moeder als begunstigden. H. werd in december 2013 aangehouden nadat verzekeringsmaatschappijen aan de bel hadden getrokken. Begin 2016 legde de rechtbank in Amsterdam hem conform de eis levenslang op. Vorige maand eiste justitie ook in de beroepszaak levenslang. De aanklager omschreef H. als "monsterachtig, nietsontziend en gewetenloos".

Volgens het hof ging H. "planmatig, berekenend en geraffineerd" te werk door zich op te werpen als vertrouwenspersoon van beide mannen, die geen Nederlands spraken en blind op hem afgingen. "Dat vertrouwen is hen fataal geworden", aldus het hof, dat H. zwaar aanrekent dat hij geen inzicht in zijn beweegredenen heeft willen geven en steeds is blijven ontkennen. : Voor de nabestaanden is dat onverteerbaar."

Gruwelijke doodsstrijd

H. gaf zijn slachtoffers succinylcholine, een spierverslapper die wordt gebruikt bij operaties en bij sectie moeilijk is terug te vinden. De aanklager zei vorige maand dat de twee - van wie één op het punt stond vader te worden - onder toeziend oog van H. "een gruwelijke doodsstrijd" moeten hebben gevoerd. Deskundigen hebben H. manipulatief en narcistisch genoemd.

Zelf werd H. ook geboren in de Dominicaanse Republiek en emigreerde als achtjarig kind naar Nederland. Hij stond vanwege zijn kennis en opleiding in hoog aanzien bij de Dominicaanse gemeenschap in Amsterdam. Voor zijn slachtoffers trad hij na hun komst naar Nederland op als administrateur en regelaar. Een van hen kende H. al sinds zijn jeugd. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top