ACTUEEL

Wetenschappers vinden goedkopere 3D-echo uit

Wetenschappers van het Erasmus MC en de Technische Universiteit Delft hebben een simpel plastic dopje uitgevonden waarmee een stuk goedkoper 3D-echo’s kunnen worden gemaakt. In het dopje zijn in een complex patroon gaatjes gemaakt, waarmee 3D-echo’s van hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt. Met het dopje wordt de apparatuur ook veel kleiner en draagbaar.

Met 3D-echo’s kan worden gekeken naar bijvoorbeeld vernauwingen door aderverkalking in bloedvaten. Ook kunnen ermee afwijkingen tijdens de ontwikkeling van baby’s in de baarmoeder worden opgespoord en tumoren in het lichaam worden bestudeerd.

Het maken van 3D-echo's vereist echter zeer kostbare apparatuur. De apparaten zijn vooral zo duur door de duizenden sensoren die de echosignalen opvangen en omzetten in een 3D-beeld. Bij de goedkopere oplossing kunnen vergelijkbare beelden tot stand komen met een enkele sensor.

Het dopje is ontwikkeld door onder anderen cardioloog Pieter Kruizinga van het Erasmus MC en promotieonderzoeker Pim van der Meulen van de Technische Universiteit Delft. De resultaten van het onderzoek zijn vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances gepubliceerd.

De gaatjes in het dopje zorgen ervoor dat de geluidsgolven alle kanten opgaan en dat de terugkerende echosignalen ingewikkelde patronen vormen, legt cardioloog Pieter Kruizinga uit. "Dankzij een krachtige computer kun je berekenen waar de echo’s vandaan komen. Zo ontstaat uit de wirwar van echosignalen een heel fraai plaatje dat anders alleen met een kostbare 3D-sensor tot stand was gekomen."

De krachtige computer die voor deze oplossing nodig is, is ook niet goedkoop, erkent Kruizinga. ,,Maar de kosten daarvan zijn niet te vergelijken met die van een geavanceerd 3D-echoapparaat.’’

De onderzoekers zeggen dat ze de aanpassing nog wel moeten verbeteren. "Maar we verwachten dat binnen afzienbare tijd ook met kleine, draagbare en goedkope echoapparatuur 3D-plaatjes van hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt. Dat betekent - ook voor artsen in arme landen - een geweldige vooruitgang." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top