ACTUEEL

Minister helpt bij kerstdiner eenzame ouderen

De negentig ouderen die maandagavond in Nootdorp aanschuiven bij een van de kerstdiners van het Nationaal Ouderenfonds, krijgen een bijzondere ober aan hun tafel: Hugo de Jonge (VWS). Hij helpt een handje in de bediening en gaat ook met de gasten in gesprek.

De ouderenzorg is een van de belangrijkste punten in het beleid dat De Jonge wil voeren. "Ik ga met iedereen in de ouderenzorg om tafel om de grote opdrachten beet te pakken. Dan gaat het over eenzaamheid, over de zorg thuis en over verpleeghuiszorg", zei hij in de Volkskrant. Hij wil de ouderenzorg verbeteren en de eenzaamheid onder ouderen tegengaan.

Volgens het Nationaal Ouderenfonds zijn meer dan een miljoen mensen op leeftijd eenzaam. Maar liefst zevenduizend eenzame ouderen door het hele land krijgen dezer dagen door het ouderenfonds een feestelijke kerstmaaltijd aangeboden. Een van de beoogde effecten van de diners is dat de deelnemers elkaar leren kennen en op die manier voortaan aanspraak hebben in hun eigen buurt.

Donkere dagen voor kerst

De Jonge draagt daar naar eigen zeggen graag een steentje aan bij. "Niemand is te oud om erbij te horen. Toch voelt meer dan de helft van de 75-jarigen zich alleen. Daar mogen we ons niet bij neerleggen", aldus de CDA-minister. "Daarom ben ik blij met alle initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan. Juist ook nu, in de donkere dagen voor kerst waarin die eenzaamheid nog net iets indringender voelt dan op een lichte lentedag. Het omzien naar elkaar mag best weer wat vanzelfsprekender worden." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top