Tech

Data-analisten uit bedrijfsleven ontdekken genengroep

Data-analisten uit bedrijfsleven ontdekken genengroep

Data-analisten uit het bedrijfsleven hebben een genengroep geïdentificeerd die straks mogelijk voorspelt welke leukemiebehandeling het beste past. Analisten van ABN Amro bank, Deloitte en data-bedrijf Quantillion wisten de genengroep te vinden door middel van data-analyses die bij banken gebruikt worden, zo meldt het Erasmus MC.

De ontdekking is al in juni gedaan, tijdens een door Peter van der Spek van de afdeling Klinische Bioinformatica van het Erasmus MC en Tjebbe Tauber van ABN Amro georganiseerde 'databrainstormsessie'.

Van der Spek verzamelde samen met moleculair bioloog Jules Meijerink van het Prinses Maxima Kinderoncologisch Centrum in Utrecht de data van 270 kinderen met leukemie. Van deze ziekte is bekend dat slechts de helft van de kinderen goed reageert op de behandeling. Dertig procent krijgt ernstige bijwerkingen en twintig procent overleeft de ziekte niet. Onderzoekers denken dat dit te maken heeft met bepaalde genmutaties, maar waar het precies aan ligt, is niet bekend.

Slaagkans

Door middel van data-analyses lukte het de analisten om de genoemde genengroep te vinden. Dankzij deze ontdekking kan de slaagkans van een therapie straks mogelijk beter voorspeld worden. Van der Spek: "Het gaat er name om dat straks een onderbouwde keuze kan worden gemaakt voor een standaard, 'high risk or low risk protocol' bij de behandeling van kinderen met leukemie."

Deze manier van data-onderzoek biedt volgens Van der Spek grote mogelijkheden voor de medische wereld. "Door twee werelden te combineren, ontdek je dingen die je via het gebruikelijke medisch onderzoek niet kunt blootleggen. Datascientists kijken heel anders naar zo’n set gegevens. Zij kunnen verrassende verbanden leggen."

De bevindingen van de data-analisten moeten nog wel wetenschappelijk gevalideerd worden voordat ze in de praktijk bruikbaar zijn. Dit gebeurt volgend jaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top