Gastvrijheid

Ziekenhuizen onderzoeken voedingswijzen bij leukemie

Het Máxima Medisch Centrum (MMC), Maastricht UMC+, St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) gaan onderzoek doen naar verschillende voedingswijzen bij acute myeloïde leukemie. Het onderzoek moet kennis opleveren over wat voor de patiënt de meest geschikte voedingswijze bij deze ziekte is.

Bij de behandeling van acute myeloïde leukemie, een vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg, treden regelmatig voedingsproblemen op. Het toedienen van extra voeding kan ervoor te zorgen dat de patiënt alsnog de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit gebeurt via een sonde, een infuus of 'gewone' voeding die energie- of eiwitrijk is.

"Als een patiënt voor zijn behandeling in meerdere ziekenhuizen komt, kan het bijvoorbeeld zijn dat hij in het ene ziekenhuis een sonde krijgt en in het andere ziekenhuis niet. Die overgang kan verwarrend zijn en als onprettig worden ervaren. Met dit onderzoek willen we erachter komen welke voedingswijze voor de patiënt het beste werkt", aldus Rianne van Lieshout, hoofdonderzoeker en diëtist in het MMC.

Naar het onderwerp is volgens de ziekenhuizen tot nu toe nog weinig onderzoek verricht. "In deze studie vergelijken we de verschillende voedingswijzen van de drie ziekenhuizen", vertelt Van Lieshout. "We richten ons op de invloed op vet- en spiermassa, lichaamsgewicht en op kwaliteit van leven, spierkracht, fysiek functioneren en beloop van de behandeling. Daarbij kun je denken aan de duur van de ziekenhuisopname." 

Subsidie

De ziekenhuizen krijgen een subsidie van Vrienden Integrale Oncologische Zorg (VIOZ) voor het uitvoeren van het onderzoek. De resultaten worden over vier jaar verwacht. De onderzoekers hopen hiermee bij te dragen aan het bijstellen van de richtlijn, zodat elk ziekenhuis dezelfde voedingswijze gebruikt.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bart Luijten

24 december 2017

Gelukkig is er al veel bekend over voedingen in relatie met leukemie/kanker. Juglen Zwaan heeft hier een mooi boek over geschreven (de voedingswijzer) waar de volgende pagina een afgeleide van is https://www.mijnklachtenassistent.nl/index.php?page=20&i=2420

Ik hoop dat deze informatie ook gebruikt gaat worden om op verder te bouwen.

Top