Tech

MMC introduceert zorg op afstand voor patiënt met hartfalen en COPD

Flow, het centrum voor preventie, telemedicine en revalidatie voor chronisch zieken van het Máxima Medisch Centrum (MMC), gaat patiënten met chronisch hartfalen en COPD digitaal thuis volgen. Hiermee wil het centrum een aantoonbaar hogere kwaliteit van leven realiseren tegen gelijkblijvende of lagere kosten.

Het zogeheten Remote Patiënt Management-programma (RPM) is speciaal ontwikkeld voor patiënten met zowel chronisch hartfalen als COPD én een hoog risico op heropname. Het programma is gebaseerd op voor patiënten belangrijke aspecten, zoals meer veiligheid, een betere kwaliteit van leven en minder complicaties.

Patiënten worden dag en nacht in de thuissituatie gemonitord en begeleid door een multidisciplinair team. De patiënt meet zelf dagelijks bloeddruk, saturatie, gewicht, temperatuur, beweegactiviteit en hartslag en beantwoordt vragen over mogelijke klachten op een digitaal platform. De data wordt bekeken door een hart- en longverpleegkundige in het MMC en besproken tijdens een dagelijks multidisciplinair overleg. De verpleegkundige houdt via chatberichten of videobellen contact met de patiënt.

Volgens Hareld Kemps, medisch hoofd van Flow en cardioloog, geven patiënten zelf aan dat ze structureel te laat aan de bel trekken als hun situatie verslechtert. "Daardoor komen ze bijna altijd te laat in het ziekenhuis, waardoor een ziekenhuisopname noodzakelijk is. Terwijl een opname voor deze groep juist zeer grote gevolgen heeft: hun herstel duurt veel langer dan gemiddeld en de kans op een nieuwe opname neemt iedere keer toe. Snel medisch ingrijpen helpt deze patiënten op alle fronten."

Aanspreekpunt

Ook geven de patiënten aan dat ze het belangrijk vinden om één aanspreekpunt te hebben, dat de verschillende medisch specialisten betrokken bij hun verschillende ziektes, goed met elkaar communiceren en dat ze graag weer leren vertrouwen op de eigen lichaamssignalen. "Mijn collega longarts en ik kunnen wanneer we de krachten bundelen onze patiënten betere expertise én betere service bieden", zegt Kemps. "Een patiënt voelt zelf goed aan of een verslechtering meer door de longen of meer door het hart veroorzaakt wordt. Door daar goed naar te luisteren, en dat doen we nu dagelijks in het RPM zorgprogramma, kunnen we veel gerichtere interventies inzetten."

Met een wetenschappelijke studie hoopt Flow aan te tonen dat deze nieuwe manier van zorg verlenen bijdraagt aan het behoud van kwaliteit van leven van de patiënten, toename van zelfmanagementvaardigheden een kortere duur van opnames. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top