ACTUEEL

De Jonge plaatst vraagtekens bij onderzoek over onnodige opnames

Het is maar de vraag hoeveel 65-plussers zonder noodzaak in een ziekenhuisbed belanden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) plaatst vraagtekens bij een onderzoek waaruit zou blijken dat jaarlijks ruim 320.000 ouderen onnodig worden opgenomen na een bezoek aan de spoedeisende hulp (SEH).

De Jonge benadrukt dat het onderzoek gebruikmaakt van cijfers uit 2015 en 2016. De gevolgen van de extra investeringen die sindsdien zijn gedaan, zijn niet meegenomen. Een aantal andere aannames in dit onderzoek is onjuist, vindt de bewindsman verder. Hij erkent wel dat de toenemende drukte op de SEH wellicht voorkomen kan worden door zorg op de juiste plek te leveren.

De Jonge reageert op het onderzoek van de organisatie van zorgondernemers ActiZ. Jaarlijks gaan ongeveer 800.000 ouderen naar een SEH-afdeling van een ziekenhuis. Ruim 540.000 worden opgenomen. Volgens ActiZ heeft daarvan slechts 40 procent specialistische zorg nodig. Bij anderen gaat het vaak om klachten als eenzaamheid en neerslachtigheid, waarvan de huisarts vindt dat alleen thuis blijven even niet meer verantwoord is. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jeroen van den Oever

9 februari 2018

Typische reactie.......Ziekenhuizen en huisartsen ervaren dat de druk in 2017 eerder is toegenomen dan afgenomen t.o.v. voorgaande jaren.

hans peltenburg

11 februari 2018

Ja : extra investeringen in de verpleeghuiszorg ! Maar er is in die periode een forse bezuiniging bij de wijkverpleging gerealiseerd. En de oude mensen die oogeneomen werden kwamen grotendeels uit de thuis situatie !

Top