ACTUEEL

'Kankermedicijnen interessant doelwit voor vervalsers'

Kankermedicijnen zijn een interessant doelwit voor geneesmiddelenvervalsers, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De omvang van het probleem lijkt volgens de onderzoekers klein. Problematisch is echter dat de vervalste geneesmiddelen vooral in de klinische praktijk moeilijk te herkennen zijn.

Het onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Oncology, richtte zich op wat er in de wetenschappelijke literatuur bekend is over 'farmaceutische misdaad' en vervalsingen van oncologiegeneesmiddelen in het bijzonder. Vervalsers lijken vooral interesse te hebben in vloeibare kankermedicijnen, omdat deze eenvoudig zijn na te maken. De vervalsingen kunnen veel geld opleveren en een gebrek aan werkzaamheid valt niet altijd op.

Rapporteren

Om vervalsingen eerder te herkennen is het rapporteren van een gebrek aan werkzaamheid of ongebruikelijke effecten bij geneesmiddelengebruik volgens het RIVM van groot belang. Nieuwe maatregelen van de EU moeten ervoor zorgen dat de vervalsingen buiten de officiële handelskanalen blijven. Toch is volgens de onderzoekers blijvende aandacht vereist, vanwege de beschikbaarheid van steeds betere vervalsingstechnologie en globalisering van de illegale handel. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top