ACTUEEL

Bruins gaat met verzekeraars in gesprek over beleggingen in farma

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil van zorgverzekeraars weten hoe zij beleggingen in farmaceuten gebruiken om invloed op die bedrijven uit te oefenen. De minister gaat daarover met de verzekeraars in gesprek, laat hij woensdag weten.

Een aantal verzekeraars heeft geld belegd bij farmaceuten die dure medicijnen produceren. Bruins wil van ze weten hoe zij hun invloed als aandeelhouders van de farmaceuten willen aanwenden. Bruins benadrukt dat er voor verzekeraars een code is opgesteld over verantwoord beleggen. "Zij dienen zich hieraan te houden. Ik ga in gesprek met zorgverzekeraars over de vraag hoe zij hun rol benutten als aandeelhouder om te pleiten voor maatschappelijk verantwoorde prijzen."

Ook de Kamer wil meer weten over de investeringen. Sharon Dijksma (PvdA) stelde in een debat voor de zorgverzekeraars uit te nodigen voor een gesprek in het parlement. "De wereld op z'n kop dit! Zorgverzekeraars geven met deze omstreden beleggingen het verkeerde signaal!", aldus Dijksma.

Spinraza

De hoge prijzen van bepaalde medicijnen is de afgelopen tijd vaker onderwerp van gesprek geweest in Den Haag. Het ging daarbij onder meer om Spinraza, een medicijn tegen de spierziekte SMA. Het middel kost honderdduizenden euro's per patiënt per jaar.

De Volkskrant meldde woensdag dat een aantal zorgverzekeraars enkele miljoenen euro's hebben belegd bij producenten van dure medicijnen, zoals Biogen en Vertex. Die bedrijven liggen onder vuur vanwege de torenhoge prijzen die ze vragen voor bepaalde medicijnen. Bij de zorgverzekeraars gaat het om CZ, Menzis en Zilveren Kruis. VGZ besloot enkele weken zijn aandelen juist te verkopen naar aanleiding van kritiek van het Zorginstituut, schrijft de krant.

Betaalbaar

Een woordvoerder van VGZ liet weten dat de hamvraag is: hoe kunnen wij een verzekerde recht in de ogen kijken wanneer wij beleggen in een bedrijf dat ervoor zorgt dat diezelfde verzekerde niet het medicijn krijgt dat hij nodig heeft? "Wij moeten de zorg betaalbaar en toegankelijk houden. Daarom voelden sommige beleggingen ongemakkelijk." Twee bedrijven, Gilead Sciences en Biogen, zijn inmiddels geschrapt uit de beleggingsportefeuille van VGZ. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

5 april 2018

Vòòr het gordijn klagen de zorgverzekeringen over de hoge medicijnprijzen, achter het gordijn vullen ze indirect hun zakken er mee. Er moet een omslag komen dat zorg om de mens draait en niet om geld.

Marion Frissen

6 april 2018

Verzekeraars beleggen in medicijnfabrikanten. Zorgverzekeraars hebben een groot eigen vermogen omdat zij van de financiële toezichthouder buffers moeten hebben. En ze ontvangen eerst premies, daarna betalen zij pas de rekeningen. Er is dus premiegeld over om mee te beleggen. Zorgverzekeraars hadden eind 2016 ongeveer € 15 mld belegd in oa obligaties. Nu blijkt dus ook in de farmacie en soms ook in medicijnen waar je als premiebetaler geen recht op hebt. Onlangs plaatste ik een blog op Skipr over de rol van de banken. Banken hebben ruim € 20 mld leningen uitstaan in de zorg. Ik vraag mij af of verzekeraars een gedeelte van hun vermogen niet als lening kunnen verstrekken aan zorginstellingen. Maakt het geheel wat eenvoudiger.

Top