Tech

Ziekenhuizen Zuidoost-Brabant gaan medische data uitwisselen

Ziekenhuizen Zuidoost-Brabant gaan medische data uitwisselen

Vier ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant hebben een digitaal netwerk gecreëerd om onderling veilig en snel medische informatie uit te wisselen. Het gaat in eerste instantie om beelden zoals MRI-scans en röntgenfoto’s, later gaan de ziekenhuizen ook gegevens zoals labuitslagen uitwisselen.

De betrokken ziekenhuizen zijn de St. Anna Zorggroep, het Catharina Ziekenhuis, het Elkerliek ziekenhuis en het Máxima Medisch Centrum. Ook het Maastricht UMC+ is aangesloten op het digitale netwerk.

De informatie-uitwisseling moet ervoor zorgen dat ziekenhuizen snel over informatie van een patiënt beschikken, zodat onderzoeken niet meer in een ander ziekenhuis overgedaan hoeven te worden. Dit is bijvoorbeeld van nut wanneer een patiënt op de eerste hulp van een van de ziekenhuizen terechtkomt, maar voor behandeling naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de regio moet. Dankzij de digitale uitwisseling zijn de gegevens van de patiënt al ter plaatse voordat de patiënt arriveert.

De behandeling van patiënten met een complexe zorgvraag, zoals oncologie, vindt in de regio steeds vaker in meerdere ziekenhuizen plaats. Om de zorg goed op elkaar af te stemmen treffen de vier ziekenhuizen elkaar tijdens oncologische multidisciplinaire overleggen. Na toestemming van de patiënt beschikken de betrokken specialisten over de medische gegevens van de patiënt uit een van de aangesloten ziekenhuizen. In specifieke gevallen vindt ook overleg met het Maastricht UMC+ plaats. Vandaar dat dit ziekenhuis ook is aangesloten op het digitale netwerk. 

Privacy

De gebruikte techniek voor het uitwisselen van informatie is volgens de vier ziekenhuizen ook geschikt om in een later stadium aan te sluiten bij andere regionale netwerken. De ziekenhuizen benadrukken dat er bij de ontwikkeling van het systeem rekening is gehouden met de privacy van patiënten en dat de uitwisseling veilig en volgens de standaarden plaatsvindt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top