ACTUEEL

Omstreden ggz-kliniek voor transgenders is failliet

De Haagse rechtbank heeft ggz-instelling Psycho Informa failliet verklaard. Dat gebeurde op aanvraag van het personeel. Zij kregen al langer geen salaris meer uitbetaald.

Dat meldt het AD op 11 april. Psycho Informa Instellingen was vooral gespecialiseerd in genderdystrofie. De instelling had ongeveer 630 cliënten onder behandeling, waarvan ongeveer 130 transgenders. Het is nu nog niet duidelijk wat het faillissement voor hun betekent.

Opspraak

Psycho Informa is al langere tijd in opspraak. Vorig jaar kwam de ggz-instelling, met vestigingen in Schoonhoven, Woerden, Lopik, Benschop, Krimpen aan den IJssel en Den Haag, in het nieuws omdat eigenaresse Tanja van hengel naar Curaçao emigreerde om daar haar behandelingen via Skype voort te zetten. In augustus werd ze voor een half jaar geschorst als psycholoog wegens grensoverschrijdend gedrag.

Aanwijzing

In januari kreeg Psycho Informa een aanwijzing van de IGJ. De kwaliteit van zorg schoot ernstig tekort op het gebied van governance, personeel en dossiervoering. De organisatie kreeg toen drie maanden de tijd om te verbeteren. In de afronding van het faillissement blijft de IGJ de kwaliteit en veiligheid van zorg bewaken, zegt de inspectie. Curator Wille Donker Advocaten is verantwoordelijk voor de continuïteit van zorg door cliënten en hun dossiers goed over te dragen.

Onzekerheid

Dat wordt vooral voor de transgenders heel moeilijk. Er zijn bijna geen praktijken die zich bezig houden met genderdystrofie. Het faillissement zorgt voor grote onzekerheid bij die cliënten. Sommigen hebben een handtekening van een psychiater nodig om hun hormoontherapie door de verzekeraar vergoed te krijgen.


1 Reacties

om een reactie achter te laten

Ronald Visser

15 april 2018

De juiste benaming luidt overigens genderdysforie, een classificatie uit de DSM-5.

Top