ACTUEEL

NZa beboet sjoemelende Tandzorg Groep

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt een boete van 400.000 euro op aan de Tandzorg Groep. Een deel van de patiënten van deze groep tandartspraktijken betaalde in 2015 tot medio 2016 te veel voor materiaal- en techniekkosten omdat de Tandzorg Groep onjuiste declaraties verstuurde.

De Tandzorg Groep ontving in 2014 kortingen van het tandtechnisch laboratorium op de materiaal- en techniekkosten en gaf deze kortingen volgens de regels direct door aan de patiënt. In 2015 en 2016 kreeg de tandartsenpraktijk geen directe korting meer op de normale materiaal- en techniekkosten, wel ging het tandtechnisch laboratorium huur betalen voor een niet bestaande ruimte van de Tandzorg Groep. Via deze huurconstructie ontving de Tandzorg Groep middels een omweg korting op de materialen en technieken.

Iedere korting - direct of indirect - moet worden doorberekend aan de patiënt, stelt de NZa. In dit geval gebeurde dat echter niet. Daarmee is deze constructie in strijd met de regels. De NZa vindt het "zeer ernstig dat patiënten op deze manier benadeeld werden".

Geen winst

Tandartsen mogen de kosten voor materiaal- en techniekkosten voor bijvoorbeeld kronen, bruggen en kunstgebitten één-op-één doorberekenen aan de patiënt. Een tandarts mag hierop dus geen winst maken. Als de tandarts bij de inkoop van materialen en technieken voordelen geniet, dan moet hij deze doorberekenen aan de patiënt.

De meeste tandartsen brengen hun materiaal- en techniekkosten keurig in rekening. Maar uit signalen en onderzoeken blijkt volgens de NZa dat sommige tandartsen hun patiënten hiervoor te veel laten betalen. Zo wordt er gebruik gemaakt van nationale en internationale constructies met bijvoorbeeld papieren tussen-BV’s of inkoopcombinaties. Op deze manier steken deze tandartsen kortingen of bonussen in eigen zak of verhogen zij kunstmatig de prijs zonder dat daar reële kosten tegenover staan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top