ACTUEEL

Miljoenen voor medicijnonderzoek bij kinderen

Een Europees samenwerkingsverband van universiteiten en farmaceutische bedrijven krijgt een budget van 130 miljoen euro voor het opzetten van een netwerk voor medicijnonderzoek bij kinderen. Deze samenwerking moet leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandelingen voor kinderen in Europa, zo meldt het Radboudumc.

Het is de grootste Europese investering ooit in medisch onderzoek bij kinderen. Het geld gaat naar het project CONECT4Children waarin 33 academische centra en 10 farmaceutische bedrijven uit 20 Europese landen samenwerken. Kinderarts en hoogleraar Klinische Farmacologie Saskia de Wildt van het Radboudumc coördineert de Nederlandse bijdrage.

In Nederland worden 750 verschillende medicijnen aan kinderen voorgeschreven, waarvan de helft nooit goed bij hen is onderzocht. Kinderen hebben bij deze geneesmiddelen een verhoogd risico dat het niet werkt of dat zij (ernstige) bijwerkingen krijgen. Nieuwe geneesmiddelen moeten sinds 2007 volgens Europese wetgeving onderzocht worden bij kinderen, maar dat blijkt in de praktijk erg lastig te zijn.

Verbetering van de onderzoeksinfrastructuur is volgens De Wildt een belangrijke stap om kinderen mee te laten doen in de medische vooruitgang. "Het is moeilijk onderzoek, wat aangepast moet worden aan kinderen. Denk bijvoorbeeld aan zo min mogelijk bloed afnemen, een drankje gebruiken in plaats van tabletten, of andere manieren om het effect van medicijnen te meten. Ook ontbreekt het vaak, ook in Nederland, aan goede ondersteuning in ziekenhuizen om dit soort onderzoek snel en goed kunnen doen. Dat komt ook omdat het tot voor kort niet verplicht was nieuwe geneesmiddelen te onderzoeken bij kinderen."

Versnellen

Het Europese project sluit aan bij het werk van I-ACT for Children in de Verenigde Staten. "Zo kunnen we de beschikbaarheid van wetenschappelijke informatie versnellen", zegt De Wildt, "Er is nog nooit zoveel geld geïnvesteerd in de kindergeneeskunde. We willen met deze investering ervoor zorgen dat nieuwe kindstudies zo goed en zo kindvriendelijk mogelijk worden. Dit gaan we doen door met hulp van experts uit heel Europa advies te geven aan bedrijven en andere onderzoekers als zij een geneesmiddel willen onderzoeken en het studieplan gaan schrijven. Het Radboudumc gaat ook een Nederlands netwerk (PEDMED-NL) opzetten samen met kinderartsen en de kinderziekenhuizen in Nederland."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top