ACTUEEL

IVM bindt strijd aan met medisch nepnieuws

Onder het motto ‘Delen of Deleten?’ is het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een campagne begonnen tegen misleidende digitale informatie over medicijnen en medische behandelingen.

Op internet wemelt het van berichten als ‘cannabis geneest kanker’ of ‘vaccinaties veroorzaken autisme’, zo constateert het IVM. Fake-nieuws bestaat weliswaar al lang, maar door sociale media gaat de verspreiding van deze nepberichten razendsnel. Doordat iedereen content kan plaatsen op het internet, lijken de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties te vervagen.

In een serie korte virale video’s wordt op ludieke wijze een medische claim behandeld. Een eerste video gaat over de veronderstelde werking van cannabis tegen kanker. Voor meer achtergrondinformatie kan de bezoeker doorklikken naar de website van het IVM. Op deze manier wil het IVM bijdragen aan objectieve informatievoorziening op het internet, zodat de consument over feitelijk juiste informatie kan beschikken. “We kiezen met korte video’s voor een snel medium en we brengen het luchtig, maar onze stellingen zijn goed onderbouwd”, Directeur Ruud Coolen van Brakel.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top