Finance

Staf MC Slotervaart luidde al eerder de noodklok

Medisch specialisten van het MC Slotervaart hebben de raad van bestuur twee maanden geleden gewaarschuwd voor een mogelijk faillissement van het ziekenhuis. Dat melden Het Parool en NRC op basis van een vertrouwelijke brandbrief van de artsen aan de raad van bestuur.

In de brandbrief laten de artsen weten geen vertrouwen te hebben in de manier waarop de raad van bestuur de financiële problemen van het ziekenhuis aanpakt. Volgens de artsen besteedt de raad van bestuur te veel aandacht aan kostenreductie, meer in het bijzonder de salarissen en declaraties van de medisch specialisten, en te weinig oog voor uitbreiding van de productie. Voortzetting van dit beleid brengt het voortbestaan van het ziekenhuis in gevaar, aldus de artsen.

In een verklaring op de eigen website van MC Slotervaart laat bestuursvoorzitter Willem de Boer wetend dat er geen reden is om te twijfelen aan haar toekomst: "Inmiddels is onze langlopende lening bij de ING-bank afgelost. Wij zijn een van de goedkoopste ziekenhuizen van Nederland en leveren kwalitatief goede zorg.”

Dit neemt niet weg dat de raad van bestuur op korte termijn een beslissing over reorganisatie van het ziekenhuis wil nemen. Ook de medische staf zal hierbij waarschijnlijk niet buiten schot blijven.

Sluiting OK's

Behalve met financiële problemen en onmin tussen raad van bestuur en medische staf kampt het MC Slotervaart volgens Het Parool met achterstallig onderhoud. Volgens de krant stond het ziekenhuis begin juni enkele dagen zo goed als stil door problemen met de klimaatbeheersing op de operatiekamers. Hoewel de raad van bestuur andere Amsterdamse ziekenhuizen, de ambulancedienst en de regionale Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie informeerde, wisten  publiek, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de zorgverzekeraar van niets.

Tegenover Het Parool laat bestuursvoorzitter De Boer weten dat het stilleggen van de OK’s als gevolg van ‘verkeerde luchtwaarden’ een bewijs is van een groeiend kwaliteits- en veiligheidsbewustzijn binnen het ziekenhuis. "Het kan goed dat het vroeger - toen we het niet meetten - ook zo was”, aldus De Boer in Het Parool. “We zijn dus stringenter dan voorheen: we meten het, we acteren.”    

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top