ACTUEEL

Amsterdam UMC en GSK pakken beeldvormende scans aan

Amsterdam UMC en andere universitair medische centra uit Europa zijn met farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) een samenwerking gestart op het gebied van vernieuwing en verbetering van beeldvormende technieken voor chronische ontstekingsziekten. De partijen zijn bij elkaar gebracht door onderzoeksinstituut The European Infrastructure for Translational Medicine (EATRIS).

Het doel van de samenwerking is het verbeteren van de beeldvormende scans om de activiteit van chronische ontstekingsziekten, zoals reuma, in kaart te brengen en te vervolgen. Zo kunnen de scans bijdragen aan het ontwikkelen van de meest effectieve behandeling voor de individuele patiënt. 

De eerste drie projecten zijn inmiddels opgestart. Een van deze projecten wordt uitgevoerd in Amsterdam UMC op de afdeling reumatologie op locatie VUmc en de afdeling klinische immunologie & reumatologie op locatie AMC. Dit project richt zich op PET-scans waarmee specifieke ontstekingscellen (macrofagen) bij reuma in beeld kunnen worden gebracht. De onderzoekers volgen tijdens de behandeling deze cellen om te beoordelen of de behandeling goed aanslaat bij de patiënt.

EATRIS, facilitator van de samenwerking, is een instituut dat universitaire medische centra en farmaceuten in Europees verband bij elkaar brengt ter bevordering van het wetenschappelijk onderzoek van laboratorium naar de patiëntenzorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top