ACTUEEL

Zorgen bij gemeenten over terugtrekken uit minimapolis

Zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis hebben zich de laatste tijd uit de minimapolissenregelingen van meerdere gemeenten teruggetrokken. Gemeenten maken zich zorgen over de ontwikkeling rond collectieve verzekeringen, meldt Binnenlands Bestuur.

Menzis trekt zich terug uit minimapolissen in dertig gemeenten, omdat het de samenwerking met gemeenten in het eigen kerngebied wil intensiveren. In de gemeenten waar Menzis met de minimapolissen stopt zegt de zorgverzekeraar te weinig inkoopkracht en geen optimaal netwerk van klanten en zorgaanbieders te hebben. De verzekeraar is met de betrokken gemeenten in gesprek voor een goede afwikkeling, aldus een woordvoerder.

In Lelystad zijn zowel Menzis als Zilveren Kruis gestopt met het aanbieden van de collectieve ziektekostenverzekering voor minima. Ondanks dat Lelystad nog contracten heeft met andere verzekeraars, is de gemeente niet gerust op de terugtrekkende beweging van de zorgverzekeraars. "Ik maak me wel zorgen om de ontwikkeling rond collectieve verzekeringen", zegt Marlies Stokman, contractmanager sociaal domein bij de gemeente. "Wanneer het collectieve aanbod en de gemeentelijke bijdrage weg zouden vallen bestaat de kans dat er betalingsachterstanden ontstaan of dat mensen zich niet adequaat verzekeren, waardoor zorgmijding en een toenemend beroep op bijzondere bijstand tot de risico’s behoren."

In Apeldoorn trok Menzis zich terug uit een vijfjarencontract. De gemeente en de verzekeraar gingen hierop in gesprek over een mogelijke overbruggingsperiode. Een woordvoerder van de gemeente laat aan Binnenlands Bestuur weten dat inmiddels is overeengekomen dat de verzekeraar de minimapolis er tot eind 2019 zal blijven aanbieden. Zilveren Kruis trok zich eerder terug uit minimapolissen in Assen, Aa en Hunze en Tynaarlo omdat die niet langer kostendekkend waren voor de zorgverzekeraar. 

Effectiviteit

Over de effectiviteit van minimazorgpolissen op zorgkosten, zorgmijding en schuldenpreventie is weinig bekend, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de VNG. Die liet onderzoek doen naar de minimapolissen naar aanleiding van de beslissing van zorgverzekeraars het samenwerkingsverband met enkele gemeenten te beëindigen. Zowel gemeenten als verzekeraars zien volgens de onderzoekers nog steeds waarde in de minimapolissen. Voor verzekeraars is wel van belang dat de samenwerking met gemeenten bedrijfseconomisch verantwoord blijft. Grote landelijke verzekeraars zijn op dat punt kritischer dan kleinere, regionaal opererende verzekeraars, zo bleek uit het onderzoek.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top