ACTUEEL

Rutte roept ouders op kind in te enten

Premier Mark Rutte roept "alle ouders nog eens nadrukkelijk op" hun kinderen te laten inenten. De minister-president mengt zich in de discussie over vaccinatie nu steeds meer kinderen niet worden ingeënt.

Rutte "snapt" dat ouders zich zorgen maken om het groeiende aantal niet-ingeënte kinderen. De bescherming die de prik biedt is "niet alleen voor je eigen kinderen, maar dat doe je ook omdat je omgeving kwetsbaar is als dat onvoldoende gebeurt''.

Het kabinet gaat onderzoeken of het mogelijk is kinderdagverblijven de mogelijkheid te bieden niet-ingeënte kinderen te weigeren. Rutte waarschuwt dat "daar wel veel haken en ogen aan zitten". Maar omdat het kabinet volgens hem de zorgen van ouders deelt, wil het toch onderzoeken of dat verstandig en haalbaar is.

Een nationale vaccinatieplicht gaat Rutte nog te ver. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

30 augustus 2018

Rutte "snapt" dat ouders zich zorgen maken om het groeiende aantal niet-ingeënte kinderen. Wanneer gaat hij, zijn minister van VWS en het RIVM moeite doen om niet-inenters, o.a. bij wie het niet om christelijke motieven gaat, te gaan snappen? Bijvoorbeeld de afkeer die leeft van steeds uitgebreidere 'turbo'cocktails die er, tbv de kosten-efficiency op zeer prille leeftijd leeftijd in één of enkele keren ingejast moeten worden. Dit vraagt zeer veel van het afweersysteem. Oké, gezonde hummels kunnen dit waarschijnlijk wel aan. Maar onze dochter, die naar later bleek, een energiestofwiselingsziekte onder de leden had, is na de vaccinatie in grote problemen gekomen. Misschien kan het inentingsschema, en daarmee de belasting op het jonge lichaam voor de aanmaak van antistoffen, weer wat geleidelijker zoals vroeger. Als men de vaccinatiegraad hoger wil dan zal men naar de kritische prikkers en weigeraars moeten gaan luisteren en het inentingsschema misschien moeten gaan bijstellen en er geld voor over moeten hebben .

Top