ACTUEEL

Meer dan twee partijen azen op MC IJsselmeerziekenhuizen

Meer dan twee partijen azen op MC IJsselmeerziekenhuizen

MC IJsselmeerziekenhuizen en de curatoren zijn in gesprek met meerdere partijen die de werkzaamheden van het ziekenhuis willen voortzetten. Er zijn meer geïnteresseerden dan het St Jansdal in Harderwijk en Cardiologie Centra Nederland, aldus woordvoerder Geoffrey Rook van MC IJsselmeerziekenhuizen, maar de namen van de andere geïnteresseerden mag hij naar eigen zeggen niet noemen. Een concreet bod is nog niet gedaan.

Het St Jansdal wil in Lelystad onder meer uitgebreide poliklinische zorg, diagnostische afdelingen en een spoedpoli behouden. Volledige afdelingen spoedeisende hulp zijn aanwezig in Harderwijk en Almere. Het ziekenhuis in Harderwijk verwacht "dat de inwoners van Lelystad voor ruim tachtig procent van hun ziekenhuisbezoeken gewoon terecht kunnen in hun eigen stad". Voor zeer specialistische zorg wordt er doorverwezen naar St Jansdal of andere omliggende ziekenhuizen.

Het Ziekenhuis St Jansdal is bereid en in staat om met steun van de zorgverzekeraars een toekomstbestendige en moderne ziekenhuisvoorziening in Lelystad te organiseren. Hierbij wil het ziekenhuis een beroep doen op de huidige medewerkers en medisch specialisten van MC Zuiderzee in Lelystad en Polikliniek Dronten. Die laatste is een gezamenlijke polikliniek van MC IJsselmeerziekenhuizen en het St Jansdal.

Integrale oplossing

Cardiologie Centra Nederland (CCN) werkt naar eigen zeggen aan een "integrale oplossing om de IJsselmeerziekenhuizen door te starten". De netwerkorganisatie is sinds 2013 al verantwoordelijk voor de cardiologische zorg van de IJsselmeerziekenhuizen. De cardiologie-afdeling is volgens CCN een "vooruitstrevende vakgroep" die topzorg levert zonder wachttijd en met "een aantoonbaar hoge patiënt- en medewerkerstevredenheid".

CCN kan bogen op ervaring met Sionsberg, dat het na het faillissement van het Dokkemse ziekenhuis heeft overgenomen – samen met Loek Winter. Aernout Somsen, medeoprichter van CCN, laat desgevraagd weten dat de zorgondernemer niet betrokken is bij de plannen om de IJsselmeerziekenhuizen over te nemen. Winter was bestuursvoorzitter van de ziekenhuizen tot februari 2018. CCN gaat een consortium oprichten samen met een andere partij, hij wil niet zeggen welke partij, om gezamenlijk een voorstel te doen voor een overname.

Tijdspad

Somsen zegt een deadline te hebben gekregen van de curatoren: eind deze week moet CCN een uitgewerkt plan indienen. Geoffrey Rook wil niet bevestigen of er inderdaad een tijdspad is. "Vanwege de complexiteit van de zaak kan ik daar niets over loslaten. Iedereen is erbij gebaat dat zo snel mogelijk duidelijk wordt wie de ziekenhuizen gaat overnemen, maar we gaan het proces niet versnellen. Zorgvuldigheid staat voorop."

De curatoren hebben volgens de woordvoerder “kennis genomen van het voornemen” van het St Jansdal ziekenhuis om IJsselmeerziekenhuizen over te nemen, maar nog geen concreet bod ontvangen. De curatoren zijn in gesprek met meerdere partijen die interesse hebben in een overname. Wie dit zijn, wil Rook niet zeggen, maar hij meldt wel dat het er meer zijn dan twee.

Weinig kans

Eerder werd bekend dat de cliëntenraad van de IJsselmeerziekenhuizen de kans groot acht dat de ziekenhuizen worden overgenomen door CCN. Cees de Bruin, voorzitter van de cliëntenraad, denkt dat St Jansdal weinig kans maakt met de plannen.

MC IJsselmeerziekenhuizen werden bankroet verklaard op 25 oktober. Het gaat om de ziekenhuizen MC Zuiderzee, MC Emmeloord, MC Dronten en een verloskundigenpraktijk in Lelystad. Op dezelfde dag is ook MC Slotervaart in Amsterdam failliet verklaard. Ook voor dit ziekenhuis is interesse.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

30 oktober 2018

Lelystad e.o. heeft baat bij het overeind houden van zoveel mogelijk ziekenhuisfuncties op de huidige locatie. Slechts cardiologie+ lijkt mij onvoldoende.
St. Jansdal levert de beste kansen en de meeste/ beste medische functionaliteit.

Top