ACTUEEL

'Stroppenpot' dekt minder dan de helft Wmo- en jeugdzorgtekorten

Bijna tachtig Nederlandse gemeenten krijgen in 2018 geld uit de 'stroppenpot' van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om tekorten op de Wmo en jeugdzorg te compenseren. In totaal wordt tweehonderd miljoen euro uitgekeerd. De bedragen per gemeente of per inwoner verschillen nogal.

Dat blijkt uit de lijst van 77 gemeenten die VNG onlangs publiceerde. Elf andere gemeenten hebben ook geld aangevraagd, maar hun tekort was niet hoog genoeg. De gemeenten die het meest krijgen zijn Venlo en Eindhoven, beide in totaal 22 miljoen euro. Meteen daarop volgt Leeuwarden met 21 miljoen. Bekeken per inwoner scoort Venlo het hoogst met bijna 215 euro. Daarop volgen Leeuwarden met 192 euro en  Wageningen met 106.

Ondergrens

De tweehonderd miljoen die in totaal is uitgekeerd dekt nog niet de helft van de tekorten. In totaal gaat het om 490 miljoen euro. Om voor een uitkering aanmerking te komen, moest een gemeente zowel in 2016 als 2017 een tekort van minstens twintig euro per inwoner hebben. Omdat de beschikbare tweehonderd miljoen euro ruim werd overschreden, viel de compensatie lager uit. De ondergrens werd veertig euro per inwoner. Vooraf was afgesproken dat gemeenten met grotere tekorten relatief meer geld zouden ontvangen. De compensatie is eenmalig.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top