ACTUEEL

Artsen behandelen vaak te lang door

Patiënten met een beperkte levensverwachting, bijvoorbeeld omdat ze een ongeneeslijke vorm van kanker hebben, krijgen vaak overbodige en schadelijke medische interventies. Dat blijkt uit het proefschrift van internist-oncoloog in opleiding en klinisch farmacoloog Eric Geijteman. Hij promoveert op 12 december aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Volgens Geijteman moeten artsen bewuster kijken naar de lijst medicatie en andere behandelingen die patiënten krijgen in hun laatste levensfase. "Artsen zijn hier onzeker over. Toch zou het geen kwaad kunnen als ze aandachtig kijken naar de lijst van medicijnen die hun patiënten nog slikken in hun laatste levensfase. Als je weet dat iemand binnenkort gaat overlijden aan zijn ziekte, is het dan zinvol om hem of haar bloeddruk- of cholesterolverlagers te laten slikken? Ieder medicijn heeft bijwerkingen."

Stoppen

Geijteman gebruikte voor zijn proefschrift onder meer gegevens uit het sterfgevallenonderzoek, retrospectieve dossieronderzoeken, vragenlijstonderzoeken en een interviewonderzoek. Volgens hem gaan artsen vaak door met behandelen omdat duidelijke richtlijnen ontbreken en omdat er te weinig onderzoek is gedaan naar met name het gevolg van stoppen met medicatie.

De promovendus pleit daarom voor meer onderzoek naar het effect van het staken van medicatie waarvan kan worden vermoed dat die overbodig is. "Artsen mogen af van het credo ‘we hebben er alles aan gedaan om overlijden te voorkomen’. In plaats daarvan zou het streven mogen zijn: 'we zijn niet te ver gegaan om het onvermijdelijke sterven te voorkomen"." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

14 december 2018

Best een machteloze situatie als arts van een patiënt in de laatste levensperiode. Met pillen doe je nog iets. Met gesprekken doe je zoveel meer. Maar de tijd er voor vrijmaken?

Top