Tech

'Nabootsen daglicht heeft invloed op dementieklachten'

Mensen met dementie hebben vaak een tekort aan daglicht. Daardoor zijn ze onrustig en slapen ze slecht. Het nabootsen van daglicht heeft een remmende werking op dementieklachten.

Die conclusies hebben wetenschappers verbonden aan de Organisatie voor Geestelijke Gezondheidszorg van de GGZ Eindhoven onlangs gepubliceerd in het Journal of Psychiatry and Cognitive Behaviour. Zij stellen dat een lichtsysteem dat natuurlijk daglicht nabootst ervoor zorgt dat de ernst van neuro-psychiatrische symptomen vermindert.

Blauw licht

Zij experimenteren met een systeem van het op de Eindhovense High Tech Campus gevestigde Sparckel . Dat biedt tien keer zo veel licht als gemiddeld in een woonkamer. De verlichting wisselt in de loop van de dag van samenstelling, waarbij de hoeveelheid blauw licht afneemt. Dat blijkt een gunstig effect op de biologische klok van de dementerenden te hebben.

Nachtrust

De studie van GGZ Eindhoven toont aan dat dementiepatiënten die van het systeem gebruikmaken tot honderd minuten langer en beter slapen. Ze komen ook minder uit bed. Een goede nachtrust bevordert hun herstel van lichaam en geest, waardoor ze minder neuro-psychiatrische symptomen vertonen. Ook medisch personeel en mantelzorgers worden minder belast als patiënten doorslapen en overdag minder onrustig zijn.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

3 januari 2019

En als je ze gewoon mee naar buiten neemt...

Van den Berg

6 januari 2019

Misschien heeft het te maken met verkalkingen in de pijnappelklier.. zou goed zijn na te denken over evolutionair voordeel van de veranderingen in de hersenen bij dementie, als het zoveel voorkomt en alleen bij de soort mens. En het zou fijn zijn als er meer nagedacht wordt over de afweer reactie tegen de mensenlintworm die evolutionair geamputeerd is uit onze samenleving de laatste 100 jaar. Taenia solium is namelijk de veroorzaker van neurocysticercosis..

Top