ACTUEEL

Producent Orkambi klaagt minister Bruins aan

Vertex, de fabrikant van het peperdure medicijn Orkambi, klaagt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan. Vertex is het niet eens met de manier waarop Nederland de maximumprijs voor het middel tegen taaislijmziekte berekent. De zaak heeft geen effect voor de prijs die in de praktijk wordt betaald, benadrukt Bruins, omdat hij eerder een aparte deal met Vertex heeft gesloten om het middel tegen een lagere prijs te vergoeden.

De maximale prijs voor een geneesmiddel in Nederland wordt vastgesteld op basis van de prijzen in vier landen: Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Tegen het meetellen van dat laatste land maakt Vertex bezwaar, omdat Orkambi daar niet wordt vergoed. Andere landen kijken weer naar Nederland om hun eigen maximumprijs vast te stellen.

Bruins heeft geen goed woord over voor de actie van Vertex. "Het is weer een voorbeeld van deze fabrikant, dat ze alles uit de kast trekken om hun winst die nu al miljarden bedraagt te maximaliseren. Voor de patiënten in Nederland heeft het geen gevolgen, de afspraak die we hebben over de vergoeding voor Orkambi staat gewoon." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

4 februari 2019

Dat wil ik best geloven van de minister, dat het geldklopperij is van Vertex. Maar ik vraag me af wat beter is: maxima op basis van de prijzen in de genoemde vier landen, of zelf een maximumprijs vaststellen op basis van werkzaamheid (lengte en kwaliteit van leven), prevalentie van de aandoening en een prijs voor een 'quality-adjusted life year'.

Want een faire maximumprijs, voor alle partijen, is op die manier goed te berekenen. Zie https://gezondezorg.org/vergoedingsregulering voor het hele verhaal en de formule.

Top